Кафето – форма на изкуство по света от векове

Снимка: Pixabay

Кафето – форма на изкуство по света от векове

Снимка: Pixabay
Сподели

Кафето буди, интригува и вдъхновява години наред. През XIX век тази топла напитка, някога рядко срещана, става една от най-обичаните по света. Кафенетата стават все по-привлекателни за хората на изкуството, а ароматният ритуал се превръща в голямо вдъхновение за техните творби. Горчивата напитка продължава да възбужда интереса и дори вече е основният работен елемент на много млади художници.

Кафето и един друг начин на употреба 

Изкуството да рисуваш с кафе – какво е това и откога се е зародило? Виктор Юго, познатият на всички велик френски писател, е бил голям майстор на четката. Като почитател на кафето – голяма част от творбите му са били рисувани с утайката, останала в неговата чаша, както и с други, понякога малко странни материали.

Дан Пипенбринг от The Paris Review казва, че „е направил около четири хиляди рисунки през живота си. Бил е умел рисувач, дори експериментатор: понякога е рисувал с недоминиращата си ръка или когато е гледал встрани от страницата. Ако не е имал на разположение перо и мастило, е прибягвал до сажди, въглищен прах и утайка от кафе“.

Снимка: Octopus with the initials V.H.

Кристофър Търнър от „Тейт“ пише за слуховете, „че в многобройните си рисунки е използвал кръв от собствените му вени“.

Приживе рядко показвал картините си публично, за увлечението му да рисува знаели само най-близките му приятели. Много от тях имали негови визитни картички, нарисувани от самия Юго. Когато изкуството му в един момент станало публично достояние, видни художници изразили мнението, че то е на много високо ниво. Френският художник Йожен Дьолакроа дори бил убеден, че ако Юго не се бе посветил на литературата, вероятно щял да бъде един от световно известните художници на XIX век.

В наши дни неговите творби се пазят в най-големия и най-посещавания музей в света – „Лувър“ в Париж.
Снимка: Victor Hugo, Marine Terrace/Musée du Louvre/ Photographe Hervé Lewandowski
Кафето винаги ще е на мода 

През последните единайсет години 41-годишният самоук художник Тида Анайбар започва да използва ежедневната си напитка, за да рисува. Той разказва пред Ouest-France, че всичко е било една голяма случайност. Баща му е разлял малко кафе върху една от тетрадките му и то създало странна форма. Така му се появила идеята, че има нещо интересно за изследване. След много опити и неуспехи – той успява да открие перфектния метод за рисуване с кафе.

„Предимството на тази напитка е, че можете да получите много широк спектър от нюанси. Тя е много по-наситена от виното или чая“.

Художникът издава една от тайните на рисуването с кафе. Тя е в това, че винаги си приготвя две чаши до него. В първата налива много кафе и само няколко капки вода, за да получи много тъмен цвят, като я затопля за няколко минути в микровълнова. Във втората е обратното – добавя много вода и съвсем малко кафе, така че да се получи възможно най-светлата консистенция. Творецът споделя, че този метод му позволява да създава нюанси на жълто, кафяво, бежово, червено, черно и, колкото и учудващо да звучи, много други.

След поръчката на френския телевизионен водещ Патрик Себастиен през 2022 г., неговите поръчки нарастват все повече и повече. Художникът получава заявки от Франция, Германия, Белгия, Израел и Квебек. Клиентите обикновено му поръчват рисунки на животни като лъвове, кучета, слонове, горили, гепарди или портрети на известни личности като Далида, Жозефин Бейкър, Джони Халидей и много други.

От тук и там и в България 
Пътувайки из Европа, се връщаме и в България. Тук попадаме на юриста Ивелина Христова, която намира вдъхновението да рисува с кафе, докато изучава право преди около десет години.

В Индия и Япония използват кафето за начин да състарят рисунката, размивайки боите с кафе. Сега вече има цели общества, които рисуват с кафе.
Ние общуваме помежду си“.

Тя разкрива и някои тънкости в изработването на рисунките си: „Трябва да се покрие със стъкло, защото кафето взаимодейства с околната среда.“ Тя добавя: Кафето като материя е много интересно. То ти дава енергия, съживява се от въздуха“, споделя младата художничка, цитирана от БНР.

В профила на Ивелина във Фейсбук можем да забележим, че тя експериментира с рисуване върху всякакви видове повърхности: дърво, неръждаема стомана и други. Така превръща своята страст към изкуството в професия, като намира собствени техники. Благодарение на нейните произведения, тя е включена в книгата „Кофеграфия“ – каталог на 20-те най-добри художници в света, рисуващи с кафе.

Актуално

Избрано за вас