Експерти: Картина на Густав Климт заплашена да „потъне“ в нечий трезор

Снимка: Wikipedia

Експерти: Картина на Густав Климт заплашена да „потъне“ в нечий трезор

Снимка: Wikipedia
Сподели

В навечерието на планиран аукцион се развива скандал около „Портрет на госпожица Лизер“ от Густав Климт.

Електронното издание на австрийския ежедневник „Кроненцайтунг“ публикува материал на журналиста-културолог д-р Карл-Хайнц Рошиц.

„Вихрушка зад кулисите: В сряда, 24 април, недовършеният „Портрет на госпожица Лизер“, създаден през 1917 година от Густав Климт, ще бъде продаден на търг във виенската аукционна къща „Им Кински“. Очаква се

рекорден резултат от поне 50 милиона

евро. Изтъкнати изследователи на Климт като професор Тобиас Натер и д-р Алфред Вайдингер, както и експертът по реституция на Eврейската културна общност Ерика Якубовиц, са възмутени. Без отговор остават много въпроси. Кого изобразява картината? Дали, както предполагат Натер и Вайдингер,

това е Маргарете Констанс, майката на виенския банкер

Уилям де Гелси. През последните години от живота си той усилено търси портрета на майка си, нарисуван  от Климт? „Ще видите, че ще се появи веднага след смъртта ми.“ И точно това се случва – Гелси умира през 2021 г. и картината се появява“, пише Рошиц.

В своята позиция той задава и въпроса – как е възможно Федералната служба за паметниците на културата да издаде лиценз за износ като „еврейска реституционна собственост“ на

изгубената от десетилетия творба на Климт

с решение от октомври 2023 година, въпреки че тя очевидно никога не е била конфискувана от нацистите, пише БТА.

„Научните документи, представени на Службата за паметниците на културата по онова време, изглеждат съмнителни. Важни подробности научихме едва след проведените през последните месеци изследвания“, продължава авторът.

Изследователите на Климт, политиците в областта на културата и международните коментатори се опасяват, че

творбата ще изчезне като инвестиция

в някой банков трезор в Хонконг или Шанхай, за да не бъде видяна никога повече и така ще бъде изгубена за изследванията на творчеството на Густав Климт в Австрия.

Много хора с право се питат дали Федералната служба за паметниците на културата не трябва да издейства отсрочка за този търг, за да може да продължи изследователската работа, включително в областта на произхода на произведението. Ако споразумението за реституция вече не се признава, картината не може да бъде изнесена.

Актуално

Избрано за вас