Откриха картина на Густав Климт, загубена преди 100 години

Снимка: Wikipedia

Откриха картина на Густав Климт, загубена преди 100 години

Снимка: Wikipedia
Сподели

Във Виена откриха картина на австрийския художник Густав Климт, смятана за изгубена в продължение на 100 години.

„Портрет на фройлайн Лизер“ някога е принадлежала на еврейско семейство в Австрия и за последен път е видяна публично през 1925 г. Съдбата ѝ след това е неясна. Семейството на сегашните собственици твърди, че притежава картината от 60-те години на миналия век. Аукционната къща „Им Кински“ оценява стойността на произведението на повече от 54 млн. долара.

„Картина с такава рядкост, художествена значимост и стойност не е била предлагана на пазара на изкуство в Централна Европа от десетилетия“, се казва в изявлението на „Кински“.

Портретът ще бъде

изложен на търг на 24 април от името на собствениците

и законните наследници на семейство Лизер. Решението е базирано на Вашингтонските принципи. те представляват международно споразумение за връщане на изкуство, откраднато от нацистите. То бива връщано обратно на хората, от които е било отнето.

Преди търга картината ще бъде показана на различни места, включително в Обединеното кралство, Швейцария, Германия и Хонконг, съобщиха още от аукционната къща, пише БГНЕС.

Густав Климт е роден в семейството на художника и гравьор Ернст Климт. Той първоначално се учи от баща си, а през 1876 г. постъпва във Виенското художествено-занаятчийско училище при Австрийския музей на изкуствата и промишлеността. Художникът специализира архитектурна живопис в учебното заведение.

Актуално

Избрано за вас