Картина на Клод Моне ще бъде върната на наследници на нейните последни собственици

Снимка: mutualart

Картина на Клод Моне ще бъде върната на наследници на нейните последни собственици

Снимка: mutualart
Сподели

Малка пастелна рисунка на художника Клод Моне ще бъде върната на  наследници на нейните последни собственици. Това съобщи миналата седмица вестник Times-Picayune. По времето на Втората Световна война тя е конфискувана от нацистите.

Снимка: svistanet.com

Първоначално творбата е придобита от Адалберт и Хилда Парлаги през април 1936 г. и се съхранява в дома им във Виена, Австрия. Малко след като Германия анексира Австрия през март 1938 г., двамата с двете си деца са принудени да избягат в Швейцария, а впоследствие и в Лондон.

Семейството съхранява картината в склад на транспортна фирма във Виена. Въпреки че планират да приберат вещите след войната,

германските власти конфискуват имуществото през 1940 г.

През следващата година тя е продадена на търг от аукционната къща „Доротеум“. Оказва се обаче, че тя е  придобита от друга аукционна къща, собственост на член на нацистката партия-  известеният търговец на заграбени произведения на изкуството Адолф Вайнмюлер.

След края на войната семейството и наследниците се обръщат към германското и австрийското правителство с молба за връщане на творбата, но не успяват. През 2016 г. творбата е включена в изложба в Орнан, Франция, където е предоставена назаем от парижката галерия „Хелен Бейли“. През 2017 г. творбата е

закупена от Galerie Helene Bailly от Рау, който я продава нататък, според иск на федералното правителство в Окръжния съд на САЩ, Източен окръг Луизиана през миналата седмица.

Рисунката на Моне „Bord de Mer“ в момента се съхранява в  офис на ФБР в Ню Орлиънс.  Тя  е конфискувана през юни миналата година. За последен път произведението е продадено през 2019 г. от  търговецът на антики М.С. Рау на Бриджит Вита и покойния ѝ съпруг Кевин Шламп. Те  починали през март, след което  ФБР конфискува произведението, след като проучвания

поставят под въпрос произхода на творбата.
Снимка: mutualart

Според съдебните документи Вита и Шламп са се

отказали от правата си върху картината по време на изземването ѝ от ФБР.

Федералното правителство иска от съда да определи кой е собственикът на картината. Ищците за собствеността са Франсоаз Парлаги и Хелън Лоу-  единствени живи наследници на семейство Парлаги.

Въпреки че съдът все още не е взел решение, Рау заяви пред Times-Picayune, че очаква искът да бъде уреден без конфликти. „Всички страни са постигнали приятелско споразумение за щастливо връщане на пастела на законните му наследници с оглед на произхода на творбата, който, разбира се, е бил напълно неизвестен за всички търгуващи страни“, казва наследникът.

Актуално

Избрано за вас