Картина на Тициан от XVI век, открита в торба, беше продадена за над 17 млн. паунда

Снимка: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2024

Картина на Тициан от XVI век, открита в торба, беше продадена за над 17 млн. паунда

Снимка: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2024
Сподели

Картина, определяна като шедьовър, която е намерена в найлонова торбичка след кражба, е продадена на търг за 17,6 млн. паунда. Творбата, нарисувана от венецианския майстор Тициан през 1510 г., беше продадена от лондонската аукционна къща Christie’s, съобщи BBC.

Творбата е открадната от всекидневната на величествения дом Лонглийт в Уилтшир през 1995 г., но седем години по-късно е

намерена без рамка в найлонова торба

в Лондон. Продажбата ѝ поставя нов световен рекорд за художника, съобщиха организаторите на търга. Лорд Бат, който наследи имението Лонглийт през 2020 г., заяви, че картината има „изключителна история“.

„Имаме значителна дългосрочна инвестиционна стратегия в Лонглийт. Решихме да продадем този актив, за да продължим изпълнението на тази програма. Това се случва в момент, когато пазарът на картини с такава рядкост е толкова силен“, изтъкна той преди аукциона.

Картината, на която е изобразена Мария, люлееща Исус, докато Йосиф я гледа, е широка 60 см. Нарисувана е върху дървена плоскост.

През годините тя е имала много собственици, включително австрийския император Йозеф II. По-късно е окачена и в двореца Белведере във Виена. През 1809 г.

френските войски заграбват картината за Музея на Наполеон.

По-късно тя е собственост на шотландски земевладелец. След това бива закупена от четвъртия маркиз на Бат през 1878 г. на търг в Christie’s. Открадната е през 1995 г. и намерена едва през 2002 г. от бившия детектив от Скотланд Ярд Чарлз Хил, Това се случва след обявяването на награден фонд от 100 000 лири.

Хил има заслуга и за възстановяването на картината „Крясък“ на Едуард Мунк, която е открадната през 1994 г.

Преди началото на търга Андрю Флетчър, глобален ръководител на един от отделите на аукционната къща, заяви, че това е

най-важната творба на Тициан, която се появява на аукционния пазар

„от повече от едно поколение“. Той добави, че картината е „наистина изключителен пример за новаторския подход на художника както към използването на цветовете, така и към изобразяването на човешката форма в природния свят“.

Според него тази творба е осигурила на Тициан статута на „един от най-великите художници в историята на западното изкуство“. Оценката на картината на търга беше 15-20 млн. паунда.

Актуално

Избрано за вас