Като на филм: Кои са най-умелите кражби на картини в историята?

Снимка: аrtcrimeresearch.org

Като на филм: Кои са най-умелите кражби на картини в историята?

Снимка: аrtcrimeresearch.org
Сподели

Историята помни десетки случаи на откраднати произведения на изкуството от галерии, музейни колекции, домове и дори от ателиетата на художниците. Смята се, че много картини са били заменени с фалшиви копия. Често разследващите изпитват затруднения да разрешат случаите на изчезнали картини. Само

5 до 10% от откраднатите произведения на изкуството биват открити

и върнати обратно. Ако се чудите как крадците на изкуство успяват да се измъкнат с това опустошително, но умело деяние, не се притеснявайте, не сте сами. Проучихме най-успешните истории за кражба на картини в света (поне от гледна точка на крадеца), които определено ще ви накарат да се запитате как са се измъкнали.

Снимка: аrtcrimeresearch.org
 “Le Pigeon aux petit pois”, Пабло Пикасо

През май 2010 г. картината на Пикасо Le Pigeon aux petit pois е открадната от Музея за модерно изкуство в Париж заедно с още пет други картини. Творбата на художника датира от 1991 г. и се оценява на 20 милиона евро. Откраднатите картини не само са били внимателно извадени от рамките, но и се смята, че това е направено от едно лице. И до днес творбите на Пикасо са едни от най-крадените в света.

Снимка: Courtesy Isabella Stewart Gardner Museum
“The Concert”, Йоханес Вермеер

На 18 март 1990 г. двама души открадват общо 13 творби от музея „Изабела Стюарт Гарднър“ в Бостън. Едно от произведенията е шедьовърът на ВермеерThe Concert„. Оценена на 200 милиона долара, картината държи рекорда за най-ценно откраднато произведение на изкуството. Крадците ѝ се

преоблекли като полицаи

от Бостън и си сложили фалшиви мустаци. В рамките на няколко минути след влизането си в музея те заявили, че имат заповед за ареста на охранителите на музея.  Макар да е извършена от аматьори, кражбата се смята за най-големият обир на изкуство.

Снимка: risdmuseum.org
 “View of Auvers-Sur-Oise”, Пол Сезан

Картината View of Auvers-Sur-Oise“, нарисувана от Сезан между 1879 и 1882 г., изобразява малко градче близо до Версай, където художникът живее за кратък период от време. Тази картина е важна за историята на изкуството, тъй като отразява преходния период от ранните години на Сезан към по-зрялото му творчество. Кражбата, извършена през 1991 г. в музея в Оксфорд, е дело на професионалист. Той  разбива прозорец на покрива на галерията, спуска се надолу с въже и създава димна завеса, за да се скрие от охранителните камери. Това действие е внимателно планирано за навечерието на Нова година, което позволява на крадеца лесно да се слее с тълпата, след като излезе от музея. 27 години по-късно картината се оценява на 3 милиона евро и все още не е открита.

Снимка: wikiart.org
“Charing Cross Bridge, London”, Клод Моне

Charing Cross Bridge“ на Моне е известна серия картини, изобразяваща моста в различни часове на деня, от различни гледни точки. През 2012 г. една част от серията е открадната от музея Kunsthal в Ротердам. Група румънски крадци влиза през задния изход на галерията, грабва картините и бяга в рамките на две минути. Нейните представители са арестувани година по-късно, а един от тях твърди, че

творбата е изгоряла във фурната

на майка му. Изказванията му не могат да бъдат потвърдени, заради което картината продължава да се смята за изчезнала.

Снимка: meisterdrucke.fr
“Femme Devant Une Fenêtre Ouverte, Dite La Fiancée”, Пол Гоген

Открадната през 2012 г. от музея Kunsthal в Ротердам, тази картина на Гоген се смята за уникална и рядка. Въпреки че стойността ѝ остава неясна, от музея са категорични, че тя струва „значителна сума пари“. Въпреки това се смята, че тя е

била охранявана небрежно

– липсвала е аларма. В даден момент в медиите се появява информация, че тя е била изгорена, по-късно обаче твърдението бива опровергано.

Снимка: canterburymuseums.co.uk
“Portrait of a Young Man”, Рафаело

Изчезнала през 1945 г., картината „Portrait of a Young Man” се смята за най-важното произведение на изкуството, изчезнало след Втората световна война. Творбата на стойност 100 млн. долара е една от многото, откраднати от нацистите в Полша. Произведението предизвиква спорове и до днес, но основната теория е, че то изобразява самия Рафаело.

Снимка: nardkwast.com/
“The Storm on the Sea of Galilee”, Рембранд

Емблематичният морски пейзаж на холандския майстор е бил откраднат заедно с още 12 съкровища, сред които и The Concert” на Вермеер. За откриването ѝ първоначално е обявена награда в размер на 5 млн. долара, а през 2017 г. тя е била удвоена. Произведението обаче остава в неизвестност и до днес.

Снимка: Wikipedia
“Poppy Flowers”, Винсент ван Гог

Една от по-късните творби на Ван ГогPoppy Flowers„, е създадена само три години преди смъртта на художника. Въпреки сравнително малкия си размер, стойността на картината се оценява на 50 милиона долара. Нищо чудно, че тя е

била открадната не само веднъж,

а цели два пъти. Първата кражба е извършена през 1997 г. в музея „Мохамед Махмуд Халил“ в Кайро, Египет. Творбата е намерена 10 години по-късно. Няколко години по-късно тя отново изчезва от същото място, заради което се появяват съмнения, че кражбата е вътрешна работа.

Във въпросния ден в музея са работили само 7 от 43-е камери, а алармата не се е задействала. За да си тръгна с картината, крадецът е трябвало да премести диван и да я отстрани от рамката ѝ. Кражбата се разиграва посред бял ден, когато в музея е имало около 10 посетители.

Всяка година от музеи и галерии по света се крадат над 50 000 произведения на изкуството.

Актуално

Избрано за вас