Микеланджело нарисувал по-малка версия на „Страшният съд“ върху платно

Снимка: ANSA

Микеланджело нарисувал по-малка версия на „Страшният съд“ върху платно

Снимка: ANSA
Сподели

Микеланджело е направил много по-малка версия на своя стенопис в Сикстинската капела „Страшният съд“ с маслени бои върху платно. Това съобщи пред журналисти в Рим експертът по ренесансово изкуство Амел Оливарес. В продължение на осем години той е изследвал картината, съхранявана в Женева. В крайна сметка се оказало, че неин автор категорично е Микеланджело Буонароти.

„Това е малък „Страшен съд“ с Христос Съдията и другите фигури от прочутата фреска, на която

човек може да се възхищава в Сикстинската капела,

както и единственият пример за това, че Микеланджело е използвал тази техника”, категоричен е Оливарес.

В съвместното си изследване със специалиста по история на изкуството Хосе Мануле дел Рио КараскоОливарес е установил, че Микеланджело е

дал маслена версия на „Страшния съд” на художника Алесандро Алори,

който го е използвал като модел за своята работа във флорентинската базилика „Сантисима Анунциата“.

Следите на „Страшния съд от Женева“, както експертите вече наричат картината, са

били изгубени в продължение на повече от 100 години,

но сега тя е в добро състояние, пише „Площад Славейков“. То включва няколко от особеностите на фреските в Сикстинската капела. Сред тях са „дръзкото“ изображение на Христос без брада, ангели без крила и някои бегло скицирани образи. Предполага се още, че сред „спасените души“

в платното има и автопортрет

на Микеланджело.

Подробно описание на „Страшния съд от Женева“ е открито в архива на Флоренция през 1792 г., в документи, свързани с описа на мебели и произведения на изкуството, собственост на флорентинския маркиз Донато Гуадани.

Платното е сменяло собствениците си много пъти през вековете и е възстановено през 2015 г. от Антонио Кашиани. Картината, която днес е в отлично състояние, е била обект на изследвания, стилистични проучвания, исторически изследвания и научен анализ.

Актуално

Избрано за вас