Геният Микеланджело се прочува след опит за измама със скулптура

Снимка: walksofitaly.com

Геният Микеланджело се прочува след опит за измама със скулптура

Снимка: walksofitaly.com
Сподели

Микеланджело Буонароти е първият художник, признат от съвременниците си за гений, който рисува върху плоскости и фрески, скулптор и архитект, автор на сонети. Той е единственият художник, за когото още приживе се твърди, че е надминал периода на Античността. За да отбележим подобаващо годишнината от смъртта му, ви представяме няколко неизвестни факта за него. Ако това не ви е достатъчно – гледайте филма „Грехът на Микеланджело“ в  стрийминг платформата 7Arts.bg.

Микеланджело става известен след неуспешен опит за измама с произведения на изкуството

През 1496 г. Микеланджело изработва фигура на спящ Купидон и я обработва, за да може да изглежда древна. След това я продава на търговеца Балдасаре дел Миланезе, а той –  на кардинал Риарио от Сан Джорджо. По-късно светият отец чул слухове за измамата и си върнал парите, но бил толкова впечатлен от уменията на Микеланджело, че го поканил в Рим на среща. Младият скулптор се задържа във Вечния град през следващите няколко години и накрая получава поръчка да извая Пиета – творбата, която за първи път го прави известен като художник.

Снимка: WIKIMEDIA
Пиета е единствената творба, която Микеланджело подписва

Според съвременника на Микеланджело и негов биограф Джорджо Вазари малко след поставянето на Пиета творецът чува, че някой отбелязва, че това е дело на друг скулптор – Кристофоро Солари. Така Микеланджело решава да подпише скулптурата. Издълбава „Микеланджело Буонароти, флорентинец, е правил това” върху лентата, минаваща през гърдите на Мария. Това е единствената творба, която някога е подписвал. Вазари съобщава и анекдота, че по-късно Микеланджело съжалил за изблика на гордост и се заклел никога повече да не подписва своите произведения.

Микеланджело извайва „Давид“ от захвърлен мраморен блок

Удивителната ренесансова скулптура „Давид“ е създадена между 1501 и 1504 г., съобщи michelangelo.org. През 1501 г. Микеланджело е само на 26 години, но вече е най-известният и най-добре платеният художник по онова време. Първоначално Давид е поръчан от Opera del Duomo за катедралата във Флоренция. Проектът е започнат през 1464 г. от Аугостино ди Дучо, а по-късно е продължен от Антонио Роселино през 1475 г. И двамата скулптори в крайна сметка отхвърлят огромен блок мрамор поради наличието на твърде много несъвършенства, които могат да застрашат стабилността на такава огромна статуя. Така този мраморен блок с изключителни размери остава пренебрегнат в продължение на 25 години. Когато започнал работа, скулпторът вярвал, че изваяната от него фигура вече съществува напълно оформена в каменния блок, който бил силно повреден от предишните художници. Изучавайки необработения мрамор и изследвайки шарките му, след 4 години успял да създаде своето творение – великолепната статуя на Давид.

Снимка: WIKIMEDIA
Микеланджело бил отмъстителен

По времето, когато Микеланджело работел върху шедьовъра си „Страшният съд“, папа Павел III отишъл на посещение в Сикстинската капела със своята свита. В нея бил и церемониалмайсторът Биаджо да Чезена, който бил абсолютно скандализиран от голямото количество голи фигури. Той запротестирал остро, твърдейки, че подобна фреска е достойна за някой бар. В отговор Микеланджело го изрисувал Ада –   със змия, която възнамерява да захапе гениталиите му. Когато церемониалмайсторът възмутено се оплакал, папата отвърнал, че юрисдикцията му не обхваща Ада.

Рисува свой автопортрет в „Страшният съд“

Картината „Страшният съд“ на Микеланджело покрива стената зад олтара в Сикстинската капела. Творбата изобразява второто пришествие на Христос и въпреки че художникът очевидно е вдъхновен от Библията, в творбата преобладава собственото му творческо виждане. Свети Вартоломей, един от апостолите, се появява по доста уникален начин в композицията на Страшния съд. Той държи човешка кожа – автопортрет на художника.

Бил е талантлив поет

През целия си живот Микеланджело пише над 300 стихотворения. Част от впечатляващите му сонети са написани за близката му приятелка Витория Колона. В много от тях е застъпена философията на неоплатонизма. Тя гласи, че човешката душа, подхранвана от любовта и екстаза, може да се съедини с всемогъщия Бог.

Микеланджело е най-богатият художник на своето време

Въпреки че е известно, че творецът е бил сравнително заможен, нови изследвания сочат, че той е бил приказно богат. Получавал е добро заплащане от папа Юлий II, един от големите му покровители, а освен това е инвестирал успешно в недвижими имоти. Когато умира, Микеланджело оставя имущество на стойност 50 000 флорина – около 50 милиона долара в днешни пари.

Актуално

Избрано за вас