„Много те обичам“ – обвинение в неуспеха на обществото

Снимка: Галерия "Галерия"

„Много те обичам“ – обвинение в неуспеха на обществото

Снимка: Галерия "Галерия"
Сподели

По случай Международния ден на жената галерия „Галерия“ ви кани на откриването на изложбата „Много те обичам“ на Елена Калудова. Откриването ще бъде на 08.03. в пространството „Площадка“. Художничката поставя това признание като социален проблем, свързан с отношенията между хората днес и като обвинение в неуспеха на обществото.

В „Много те обичам“ виждаме облечена в черно фигура, която участва в празничен танц, изпълнен на забавен каданс. Фигурата пристъпва бавно надясно, леко раздвижва бедрата си напред-назад, след това се връща назад и отново раздвижва бедрата. Тя вдига ръце над главата си преди да направи крачка назад, обръща се на 180 градуса и продължава назад с една, две, три, четири, пет крачки. Когато фигурата се обръща, виждаме, че отпред и отзад на тениската ѝ има изписани различни текстове.

„Мъжете се страхуват, че жените ще им се смеят“, пише на български език от едната страна на тениската.
„Жените се страхуват, че мъжете ще ги убият“, гласи отговорът от другата страна.

Снимка: seasonsofaya.com

Това са цитати от лекцията „Написване на мъжкия характер“ на Маргарет Атууд

от 1982 г. В нея Атууд споделя следната история:

„Защо мъжете се чувстват застрашени от жените?“, попитах един мой приятел мъж. „Мъжете са по-големи, в повечето случаи могат да тичат по-бързо, да задушават по-добре и имат средно много повече пари и власт. „Те се страхуват, че жените ще им се смеят“ – каза той. Попитах няколко студентки на един семинар по поезия, който водех: „Защо жените се чувстват застрашени от мъжете?“ „Те се страхуват да не ги убият“.

В танцуващата фигура от „Много те обичам“ се забелязва известна неловкост. Сенките върху фигурата сякаш никога не се променят. Дрехите не се движат около тялото ѝ, докато ръцете, бедрата и торсът се поклащат напред-назад. Движенията напомнят на танц, подобен на ориенталския или кючека, който е често срещан на сватби и тържества в България и на Балканите. Движенията, свързани с празнуването на интимни отношения, основани на обещания за вечна взаимна любов, доверие и грижа, сочат една много по-тъмна истина.

Изречението „Много те обичам“ е сред

най-често използваните от извършителите на домашно насилие

срещу жени, за да оправдаят поведението си. Това е магическо заклинание, което трябва да накара всички проблеми да изчезнат.

България е една от последните страни в ЕС и последната страна на Балканите, която ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за

превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие,

докато местните правоприлагащи органи продължават да не реагират адекватно на случаите на домашно насилие. Средно всеки месец в страната две жени умират от насилствена смърт.

„Много те обичам“ е обвинение в неуспеха на обществото.

Елена Калудова живее и работи в Берлин, където заедно с Марк Поспих ръководи и съкурира Neue Kunst Initiative Marzan-Hellersdorf и проектното пространство Galerie M. Елена е завършила специалност „Живопис“ в Националната художествена академия в София през 2010 г. и Weißensee Kunsthochschule в Берлин през 2015 г. Понастоящем е аспирантка в UDK Art in Context, Берлин. От 2013 г. е член на артистичния колектив „Карантина“. Тя е носител на наградата ESSL CEE 2011 и на наградата DEUTSCHLANDSTIPENDIUM / MART STAM STIFTUNG 2013/2014. Нейни творби са показвани в Австрия, България, Германия, Италия и Русия. Галерията е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман. Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата.

„ Площадка“ е виртуалният скулптурен парк на галерия „Галерия“. Намира се на ул. „Елисавета Багряна“.

„Площадка“ показва дигитални скулптурни произведения, видими само на мобилните устройства на посетителите чрез добавена реалност. Тя е естествено продължение на дигиталното изложбено пространство и постоянната колекция на галерия „Галерия“.

Актуално

Избрано за вас