Представят японската гравюра укийо-е в Националната галерия

Снимка: Национална художествена галерия

Представят японската гравюра укийо-е в Националната галерия

Снимка: Национална художествена галерия
Сподели

Каталогът на едноименната изложба „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ включва над 300 репродукции на всички известни произведения от музейните колекции в страната. Уникалното двуезично издание е структурирано от седем тематично обособени раздела с въвеждащ в тематиката и сюжета на гравюрите текст. Последната седма част на каталога е посветена на серията на Хирошиге. „53-те спирки по пътя Токайдо“ чества своята 190-а годишнина, Именно тя мотивира създаването на изложбата в залите на Националната галерия.

Текстовете към разделите, уточненията на атрибуциите и датировките са дело на българската японистка д-р Стела Живкова и изкуствоведите Златка Димитрова и Мария Маринова.  Уводът е написан от директора на Националната галерия Ярослава Бубнова. Консултант на изданието е проф. Дж. Окубо от Национален музей за история на Япония. За дизайна отговаря Камен Стоянов.

Каталогът и изложбата „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ са осъществени с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Официалното представяне на изданието към изложбата „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ ще се състои на 29 февруари (четвъртък) от 18:45 до 19:40 часа в панорамната зала на Квадрат 500.

Не пропускайте предвидения непосредствено преди официалното представяне тур в изложбата с начален час – 18:00 часа. По време на представянето каталогът ще може да бъде закупен за 65 лв. Цената на изданието „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ след неговото официално представяне е 70 лв.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас