Музеят „Ван Гог“ отбелязва 150 години импресионизъм

„Пшенично поле с кипариси“ – Ван Гог

Музеят „Ван Гог“ отбелязва 150 години импресионизъм

„Пшенично поле с кипариси“ – Ван Гог
Сподели

Музеят „Ван Гог“ в Амстердам ще отбележи с изложба 150 години, откакто се появява терминът „импресионизъм“, съобщи БТА, позовавайки се на пресслужбата на музея.

На 15 април се навършиха 150 г., откакто Клод Моне с произведението си „Импресионизъм, изгряващо слънце“ предизвиква критик да напише за „изложбата на импресионистите“. Този момент се смята за

рождение на импресионизма във Франция.

Музеят „Ван Гог“ ще я почете с мащабна ретроспективна изложба „Да живее импресионизмът! Шедьоври от нидерландски колекции“ през есента.

Claude Monet
„Импресионизъм, изгряващо слънце“ – Клод Моне

„Да живее импресионизмът!“ ще покаже

най-значимите творби на френския импресионизъм

от музеи и частни колекции в Нидерландия. Изложбата се организира от музея „Ван Гог“ и от музея „Бойманс ван Бьонинген“ в тясно сътрудничество с други музеи. Това са: „Кролер-Мюлер“, „Стеделик“, „Сингер Ларен“. Както и с Музея на изкуството в Хага, Рийксмузеум, Рийксмузеум Твенте, с музея „Грьонингер“, музея „Тейлерс“, Мюзеум де Фондаци и колекция Месдаг.

Van Gogh
„Пшенично поле с кипариси“ – Ван Гог

Шедьоври на творци като Клод Моне, Едгар Дега, Камий Писаро, Берт Моризо, Алфред Сисле, Пол Сезан ще бъдат представени редом с пастелни картини, скулптури, рисунки и принтове от същия период.

Изложбата може да бъде разгледана от 11 октомври 2024 г. до 26 януари 2025 г.

Импресионизмът е течение в изобразителното изкуство, което се заражда в края на 19 век от група парижки художници. Техните независими изложби им донасят известност през 70-те и 80-те години на века, въпреки силната опозиция от утвърдените академични художници.

Актуално

Избрано за вас