Образът на женствеността в изложбата „ПОТАПЯНЕ: ТЯ“

Снимка: Йохана Траянова

Образът на женствеността в изложбата „ПОТАПЯНЕ: ТЯ“

Снимка: Йохана Траянова
Сподели

В културно пространство „Бобина“ се открива самостоятелна изложба на Йохана Траянова. „ПОТАПЯНЕ: ТЯ“ е името на едно визуално изследване на женствеността.

Чрез фотографски мозайки

от близки планове и детайли на ботанически форми, авторката приканва към размисъл за многоликостта на женските състояния и същност.

„Искам зрителите да имат свободата на интерпретират творбите ми. Това, което съм изследвала, мисля, че е ясно и без думи, а само с абстракции“.

Всяка мозайка е от 20 детайла. Тя представлява абстрактен портрет на подбран ботанически цвят. Арт фотографката се стреми към интимна перспектива, която да разкрива сложните връзки между явни и дискретни прояви на женствеността и женския опит.

Снимка: Йохана Траянова

За преживяването

допринася звуковата картина,

композирана за проекта от Деян Цвятков. Фотографираните гънки, пластове и потайности – в различни ракурси и понякога дръзка аналогова обработка, предлагат палитра от усещания. Те ни поставят между покоя и движението, близостта и дистанцията, нежността и жестокостта.

Медиумът на моментния филм е предпочетен поради свойството му да се видоизменя след експониране. Разнообразните експерименти, на които Йохана Траянова подлага своите полароиди, допълнително усложняват дешифрирането на мозайките и многократно разширяват

полето за интерпретация от страна на зрителя.

„ПОТАПЯНЕ : ТЯ“ е плод на съвместната ѝ работа с кураторите от общността Тhe Artist at Play. Изложбата е организирана от Културно пространство „Бобина“, Сдружение “А.Р.К.И.” и Two Little Boats.

Йохана Траянова е българска арт фотографка. Завършила е специалност „Сценарий“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2014 г. Тогава започва да развива своите фотографски умения в различни курсове. Всички нейни творби са концепции за идеята за създаване на аудиовизуален свят от различни природни възгледи в съвременната реалност.

Актуално

Избрано за вас