Изложба представя монументалното изкуство на Дечко Узунов

Снимка: НДК

Изложба представя монументалното изкуство на Дечко Узунов

Снимка: НДК
Сподели

Изложбата „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство“ е разположена в галерията, носеща името на твореца. Тя ще отбележи 125 години от рождението на художника. Той се повлиява от техники в глобален и световен аспект, включително и от Китай.

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Най-широко разпространение творецът получава със своята живопис, но изключително

интересни са неговите решения и в монументалното творчество.

Той създава илюстрации за книги и сценографии за театър, изографисвал е и църкви. Разработва редица проекти в различни направления, но от тях реализира само една част под формата на стенописи, мозайки и витражи.

Настоящата изложба представя визуален разказ за това как протича развитието на Дечко Узунов в областта на светското монументално изкуство. От края на 20- те до началото на 80- те години на ХХ в.  Узунов създава, макар и не често,

редица значими монументални произведения.

До нас са достигнали над десет паметника, свидетелстващи за големия му художествен потенциал. В периода от второто до четвъртото десетилетие на миналия век той работи в редица частни домове, в които създава предимно стенописи.

Самият Узунов казва:

Хората, рибите и дърветата са преходни. Но когато рисуваш хора, риби и дървета, мисли за звездите, океаните и камъните, за да бъде вечно това, което правиш“.

Снимка: Haskovo.net

Узунов прави стъклопис за заседателната зала на Българската народна банка. Той се занимава с фасадата на Министерството на вътрешните работи и народното здраве. Изработва и стенопис за Съдебната палата в София. През 50- те години на ХХ век се създават малко монументални творби и Дечко Узунов не е изключение. Той работи в колектив при оформянето на Софийската опера и балет.

В шестото десетилетие на века художникът изписва Българския културен институт във Варшава, а у нас прави мозайка в Карлово. През 70-те и 80-те години на ХХ в. работи в Операта в Стара Загора, Мавзолея на Георги Димитров, Народния театър „Иван Вазов“ в София, резиденция „Бояна“, хотел „Казанлък“, Националния дворец на културата и други.

Проектът „Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника“, осъществен от Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък и Държавна агенция „Архиви“, включва в себе си

реализирането на редица изложби.

Настоящата е една от тях. Тя е и първа част от документалната експозиция „Дечко Узунов. Монументално изкуство“. В периода февруари – юни 2024 г. ще бъдат показани архивни снимки, проекти и творби, чрез които е направен опит да се създаде визуален разказ за това как протича развитието на художника в областта на светското монументално изкуство.

Неговото творчество е забелязано и на международната сцена. През 30-те години художникът е поканен да оформи българския павилион на Международното изложение в Париж.

Актуално

Избрано за вас