Колко струва последният портрет на Климт?

Фотокредит: Sotheby’s

Колко струва последният портрет на Климт?

Фотокредит: Sotheby’s
Сподели

Портрет на Густав Климт, описан като „сърдечна ода за абсолютната красота“, ще бъде продаден за минимум 65 милиона паунда в Лондон този месец.

„Дама с ветрило“ е последният портрет, завършен от Климт

Творбата стоеше на статив в ателието му, когато австрийският художник почина неочаквано от инсулт и пневмония през 1918 г. на 55-годишна възраст.

Това е едно от най-добрите и ценни произведения на изкуството, предлагани в Европа, казаха от Sotheby’s. Те продават картината 30 години след като е била придобита от настоящите й собственици.

„Дама с ветрило“ е последният портрет, завършен от Густав Климт преди преждевременната му смърт,

когато той все още беше в разцвета на артистичните си способности

и създаваше някои от най-завършените си и експериментални творби“, каза Хелена Нюман, световен ръководител на импресионистичното и модерно изкуство на Sotheby’s. „Много от тези творби, със сигурност портретите, с които е най-известен, са били по поръчка. Това обаче е нещо съвсем различно – техническа обиколка на силата, изпълнена с експериментиране, прокарващо границите, както и искрена ода за абсолютната красота.“

Портретът е на неназована жена, чиято широка роба разкрива голо рамо на ярък фон от цветя и птици. Той отразява

очарованието на Климт от китайското и японското изкуство и култура.
Фотокредит: Sotheby’s

Самият Климт, е изпълвал дома си с китайска керамика и японски щампи на дърво и често се обличал в копринени кимона и китайски роби.

Портретът е нарисуван в квадратен формат с размери около 1 квадратен метър, който Климт е запазил за най-авангардните си творби.

„Красотата и чувствеността на портрета се крие в детайла:

петната от синьо и розово, които оживяват кожата на седящата,

меките линии на нейните мигли и стиснатите устни, които придават характер на лицето й“, казват от Sotheby’s.

„Климт тук си дава пълната свобода да визуализира върху платното една унищожително красива жена. Нейното провокативно разголено рамо, уравновесеност и тиха самоувереност се съчетават със зашеметяващ ефект.”

„Дама с ветрило“ е придобита скоро след смъртта на Климт от Ервин Бьолер, виенски индустриалец и близък приятел на художника.

Това е един от малкото портрети на Климт, останали в частни ръце.

Пейзажната картина „Бреза гора“ беше продадена миналата година за 104,6 милиона долара. Неговият портрет на Адел Блох-Бауер II от 1912 г. донесе 87,9 милиона долара през 2008 г.

 

Актуално

Избрано за вас