Откриват изложбата „Дантела на вековете“

Откриват изложбата „Дантела на вековете“

Сподели

Първото събитие от програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2024 е анонс за тазгодишното издание, олицетворявайки мотото „Без граници“. ИзложбатаДантела на вековете“ на украинската художничка Дария Альошкина е важно послание към съвременния свят, което призовава за

единство в борбата за мир чрез култура.

Проектът се случва, благодарение на специалната програма „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, подкрепена от Eвропейска културна фондация и Българския клъстер на EUNICАсоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница.

 

Альошкина е автор с утвърдено име в сферата на украинското съвременно изкуство. Работите са създадени в

традиционната техника „витинанка

и изграждат елегантна и внушителна експозиция на даровитата авторка след нейното участие в изложбата „ДНК Украйна“, която представи страната на Венецианското биенале за архитектура през 2023 г. Изяществото на произведенията, изтъкани от символични елементи с проникваща през тях светлина, създават незабравимо емоционално въздействие.

Техниката „витинанка“, като изкуство на

рязаната хартия, 
Снимка: Арт София

отстранява излишните елементи, както в историята с течение на времето остават само знакови събития и периоди. Това разказва и проектът „Дантела на вековете“, неслучайно представен в историческото сърце на София – изложбената зала „Триъгълна кула на Сердика“.

 

Дванадесетте мащабни пана преминават през историята на Украйна и нейното формиране като народ и държава.  Творческият подход на Дария Альошкина съчетава традиционни принципи със съвременен контекст и композиция. Паната, плуващи в пространството като

видения от дълбините на историята,

са разпределени в девет теми: „Скития“, „Киевска Рус“, „Анна Ярославна“, „Златна орда“, „Шевици на казашките старейшини“, „Покров Богородичен“, „На свобода“, „Модерн“, „Трипиля“.

За този проект Альошкина споделя:

 „Женските образи в творчеството ми заемат може би най-важното място – обичам да създавам, измислям и да одухотворявам техните истории. В този проект, който е предимно орнаментален, исках да намеря място и за женските образи. Спрях се на Анна Ярославна, Покров Богородичен и женски силуети  от модерната витинанка. Образът на дъщерята на Ярослав Мъдри – Анна Ярославна ми е близък и с това, че през 2018 година успях да посетя френското градче Санлис и да усетя атмосферата на града, където е живяла тя. В „Трипиля“ вложих спомени. Като малка нямах много играчки на село – помня керамичните глинени скулптури във формата на стилизирана жена. Формата на тази керамична статуетка е основа на композицията на тази витинанка.

Силуетът на жената, която се ражда от водата.

Символите и орнаментите са взети от керамиката – дъжд, земя, вода.“

Снимка: Арт София

Съпътстващата програма на изложбата, включва: 26 март „Витинанка“ – презентация на авторката и нейното творчество и уъркшоп, представящ техниката и 17 април: „За какво мисли човек“, литературна презентация (представяне на едноименната книга на украинския писател Васил Габор, издателя Мартин Христов и интервю с писателя, Триъгълна кула на София, РИМ – София.

Изложбата „Дантела на вековете“ е реализирана с финансовата подкрепа на проекта „Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна“, с финансовото партньорство на Eвропейска културна фондация, програма „Визуални изкуства“ на Министерство на културата.

Актуално

Избрано за вас