От жената до Антична Гърция – четката на Вили Николов

Снимка: Алма Комуникация

От жената до Антична Гърция – четката на Вили Николов

Снимка: Алма Комуникация
Сподели

На 28.02. художникът Вили Николов ще представи в столичната галерия „Милениум“  самостоятелната изложба „Естетика/Полифония“.  Експозицията включва около 60 творби и обхваща последните 10 години от неговото творчеството. Домакини са Анна и Васил Банови – меценати и мениджъри на галерията.

Експозицията ще представи проф. д.н. Любомир Стойков

– културолог и преподавател в Националната художествена академия, който споделя за творбите:

„В най-новата си експозиция „Естетика/Полифония“ Вили Николов предлага шармантен и приказен микс от разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти. Сред акцентите са още Антична Гърция и флиртът между синьото море и белия камък. Експресионистичният подход към изобразяването на женската красота интегрира както реални, така и фиктивни, сътворени от фантазията, образи на жени с така характерната за този творец мекота и свобода на цветовете и техниките. По своите мащаби и количество на картините изложбата е най-голяма в сравнение с предишните изяви на Вили Николов. Тя със сигурност ще предложи естетическа наслада и радост за окото“.

Снимка: Алма Комуникация

За своето творчество, което

съчетава и топли и студени цветове,

със спокойна и жизнерадостна живопис, Вили Николов споделя:

„Въпреки че не се занимавам с графика, претворявам всички графични техники, които владея, и ги използвам в живописта. Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите художници“.

Творбите на Вили Николов са забелязани и

оценени от китайския писател Мо Йен,

който е носител на Нобелова награда за литература, от испанската кралица София, от бившия испански министър-председател Хосе Мария Аснар и други влиятелни личности от световен план, които притежават негови произведения. Всички, желаещи да  да се докоснат до произведенията на Вили Николов , могат да посетят галерия „Милениум“  до 26.03. ю2024 г.

Актуално

Избрано за вас