Рекорден аукцион: Продадоха картина на Бенчо Обрешков за над 37 хил. евро

Снимка: Artmark

Рекорден аукцион: Продадоха картина на Бенчо Обрешков за над 37 хил. евро

Снимка: Artmark
Сподели

С общи продажби от почти 300 000 евро и процент на присъдени лотове на търг от около 90% приключи летният аукцион на Artmark, проведен на 20 юни. Най-вероятно той се нарежда на първо място сред всички търгове за изкуство в България.

Статистиката е по отношение на важните творби, предложени за продажба и на неочакваните добри резултати за шедьоврите на българските майстори.

Именно този летен аукцион, проведен в сезон на отпуски, отбеляза няколко изненадващи рекорда в българския арт пазар.

На първо място бихме посочили най-добре продадена творба на българското модерно изкуство на територията на България. Това е внушителната творба

„Ваза с лалета в Родопите“ на Бенчо Обрешков, която бе продадена за 37,5 хил. евро.

Тя отбеляза рекорд както за именития български художник, така и международен такъв за българското модерно изкуство от периода на 30-те г. на миналия век. Творбата се завърна в България след 90 години, прекарани в Сърбия, като част от колекцията на г-жа Олга Смедеревац. 

„Голо тяло“ на любимия сред колекционерите на съвременно изкуство Димитър Буюклийски-Мичи беше продадено за 13 500 евро. Това е два пъти повече от началната цена от 6 000 евро.

Композицията с маслени бои Старият град сред хълмовете“ на

Петър Морозов, художник известен най-вече със своите акватинти,

беше много желана и се продаде за 11 000 евро, почти удвоявайки максималната си оценка.

Значителен рекорд за художник беше и маслото „Кабаре от Наум Хаджимладенов, което беше продадено за 7000 евро.

Димитър Казаков-Нерон, едно от най-значимите имена в българската история на изкуството, реализира една много важна продажба по време на летния търг – „Митичната стомна„. Тя беше продадена за 7 750 евро, което е

най-високата цена, постигната на публичен търг в България,

и втората най-добра цена в света, след сделката от 2022 г. от 9 000 щатски долара на търг в САЩ.

Предпочитан от колекционерите и почитателите на изкуството, Васил Стоилов, включен в селекцията на Летния търг с голям оформатен акварел “Работен ден в село Герман”, датиращ 1978 г., с начална тръжна цена от 4000 евро, бе вторият най-добре продаден лот. Предишната рекордна достигната продажна цена за Васил Стоилов беше регистрирана за техника масло в пролетния търг на Artmark.

Интересът към търга беше значителен. Включиха се 157 участници, от които 52-ма са спечелили лотове.

Актуално

Избрано за вас