Сандро Ботичели – художникът изгорил собствените си творби

Снимка: The Art Archive/Galleria degli Uffizi, Florence/Alfredo Dagli Orti

Сандро Ботичели – художникът изгорил собствените си творби

Снимка: The Art Archive/Galleria degli Uffizi, Florence/Alfredo Dagli Orti
Сподели

Италианският художник Алесандро ди Мариано ди Вани Филипеп наследява прякора си – Сандро Ботичели, който означава „Бъчвичката“, от пълния си по-голям брат. С годините той се превръща в един от най-видните представители на  Флорентинската школа. В картините му се преплитат митологията и християнството. Повече за творчеството и живота му разказваме в деня на неговото рождение – 1 март.

Ботичели вероятно е унищожил част от творбите си

На 7 февруари 1497 г. доминиканският свещеник Джироламо Савонарола, който се застъпва за християнско обновление и

унищожаване на светското изкуство и културни артефакти,

организира прословутия огън на суетата. По време на него са унищожени предполагаеми греховни предмети, включително произведения на изкуството и книги. Говори се, че Ботичели също е бил принуден да изгори митологичните си картини по заповед на свещеника.

Негов покровител е Лоренцо де Медичи (Великолепни)

Подобно на Леонардо да Винчи, Ботичели е сред художниците във флорентинския двор на Лоренцо де Медичи, важен покровител на изкуствата през Ренесанса. Още докато е тийнейджър, на Ботичели е „предложено собствено студио в двореца на Медичите“, пише PBS. Там „той бързо се сприятелява с харизматичния наследник на династията Лоренцо, пише news.artnet.com.

Смята се, че художникът рисува станалата емблематична картина

„Раждането на Венера“ за вилата на ренесансовия владетел.

Членовете на фамилията Медичи заемат видно място в две картини на Ботичели. В „Поклонението на влъхвите” Лоренцо се появява с коня си. В „Мадоната на Великолепния” пък е представена майката на владетеля.

Ботичели рисува части от Сикстинската капела

Сикстинската капела най-често е свързвана с Микеланджело, който е известен с изрисуването на тавана ѝ. Това, което много хора не осъзнават, е, че много други художници са допринесли със свои творби за богато украсената стая. От своя страна, Ботичели рисува „Изкушението на Христос“ и „Изпитанията на Мойсей и наказанието на бунтовниците”.

„Раждането на Венера“

Една от най-известните творби на Ботичели изобразява богинята на любовта и красотата, която пристига на сушата, на остров Кипър. Тя е застанала върху гигантска мида – чиста и съвършена като перла.

Много е вероятно картината да е поръчана от член на фамилията Медичи, въпреки че за нея няма никакви писмени сведения преди 1550 г. Тази хипотеза изглежда се потвърждава от портокаловите дървета в картината, които се смятат за емблема на династията, поясняват в официалния сайт на Галерия „Уфици”. За разлика от „Алегория на пролетта“, която е нарисувана върху дърво, „Раждането на Венера“ е създадена върху платно.

Ботичели се вдъхновява от класическите статуи за скромната поза на Венера, която покрива голотата си с дълга руса коса. Дори образът на „вятъра” – двойката, която лети прегърната, е базиран на древна творба – скъпоценен камък от елинистическия период, собственост на Лоренцо Великолепни.

Актуално

Избрано за вас