Сценични плакати от 17 държави събира изложба под наслов „Контакт“

Снимка: Международно триенале на сценичния плакат

Сценични плакати от 17 държави събира изложба под наслов „Контакт“

Снимка: Международно триенале на сценичния плакат
Сподели

„Контакт“ е плакатна акция, посветена на 30-та годишнина на Международното триенале на сценичния плакат. „Съживихме проект, започнал преди десет години, за да го обогатим с нови произведения на автори от цял свят, чиито плакати са израз на възможните и невъзможни контакти и на идеята, че всички сме свързани“, пишат от организаторите.

Общочовешка и необятна, темата подтикна

автори от 17 държави

да създадат плакати, наситени със силни послания, ирония, провокации и емоции. Удивително е колко различни могат да бъдат измеренията на контакта. От еротични и политически; глобални и лични, представящи многоликите му превъплъщения като любов и омраза, природа, космос, технологии, война и мир…

Снимка: Международно триенале на сценичния плакат

С премиерата на избрани 40 плаката от обновената колекция „Контакт“ Триеналето честити 40-ия рожден ден на Празниците на изкуствата „Аполония“ под формата на външна изложба. Тя ще бъде експонирана върху оградата на Градската галерия в Созопол (28 август – 8 септември 2024 г.).

В по-цялостен вид проектът може да бъде разгледан

от 15 до 30 септември на площад „Славейков“ в София.

Осъществена с подкрепата на Министерството на културата и на Столична община, Международната плакатна акция „Контакт“ тепърва ще гостува в различни градове у нас и по света.

Снимка: Международно триенале на сценичния плакат

Един от участниците в плакатната акция е художникът и илюстратор Дамян Дамянов. В пост в социалните си мрежи Дамянов благодари за поканата и показа една от творбите, с които участва. Освен това написа:

„Международното триенале на сценичния плакат е мощна организация

и въпреки че това определение вече предполага множество хора, сложна логистика и стройна субординация, то не бива да ви заблуждава. Зад „Триеналето“ всъщност стоят Албена Спасова и художникът проф. Божидар Йонов, а до неотдавна и отишлият си през 2016-а година плакатист Божидар (Дари) Икономов. Вече 30 години те успяват да провеждат регулярно както Международното триенале на сценичния плакат, така и десетки, (а едва ли ще преувелича ако кажа стотици) изложби, проекти и акции, свързани със сценичните изкуства и музиката, писмеността, правата на жените и още, и още“.

Снимка: Международно триенале на сценичния плакат

Отправяйки покана към последователите си художникът допълва: „Всеки който е участвал поне веднъж в Триеналето, вероятно се е чудил как като на магия в малката, но

имаща способността да преодолява физичните закони на пространството стая

на Албена на последния етаж на „Шипка“ 6, долитат неизброимо количество творби от България, от Турция и Иран, от САЩ, Сингапур и Япония и откъдето се сетите още. И в крайна сметка благодарение на тази магия да може да ги види всеки, който се интересува от това изкуство.“

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас