Теодор Ушев е носител на наградата „Ренато Гутузо“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Теодор Ушев е носител на наградата „Ренато Гутузо“

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Сподели

Наградата „Ренато Гутузо“ за 2024 г. ще бъде връчена на българския художник и аниматор Теодор Ушев в Сицилия на 22 юли. Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

Призът се връчва ежегодно от Associazione Culrurale QB, фестивала Animaphix, Музея на Гутузо в родния му град Багерия и семейството на художника. В основанието за тазгодишния избор се казва, че

Ушев има голям принос към „развитието на рисуваното движещо се изображение

и неспирен интерес към случващото се в света във филмите…“.

Наградата е съпроводена с изложба на Теодор Ушев в Музея на Гутузо, пише „Площад Славейков“. Ще бъде излъчена ретроспектива на негови филми. Фестивлаът Animaphix ще бъде открит със специално създаден за случая анимиран филм на Ушев. С изпълнение на живо ще зарадва посетителите виолончелистът Джовани Солима.

„За мен това е огромна чест, тъй като работите на Ренато Гутузо изиграха огромна роля във формирането ми като художник и артист“, изтъква Ушев. 

Ренато Гутузо е един от най-известните италиански художници в социалистическия лагер през 60-те и 70-те години на миналия век. Носител е на Ленинска награда за мир, член е на Италианската комунистическа партия. Той е един от създателите на „Нов фронт на изкуствата“, творческо течение в Италия, което по-късно се разпада заради противоречията между абстракционистите и реалистите, към които принадлежи и Гутузо.

Картини на италианския художник са част от колекцията на Националната художествена галерия в София.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас