Анси в очакване на Теодор Ушев

Анси в очакване на Теодор Ушев

Сподели

Аниматорът и режисьор Теодор Ушев е готов да представи ретроспективната си изложба в музея на замъка Анси. Именно там ще се състои и френската премиера на дебютния му игрален филм „Ф1.618“.

Проявите, свързани с името на Тео Ушев, са част от най-големия в света фестивал на анимационното кино Annecy International Animation Film Festival. Аниматорът е четирикратен носител на наградата на в Анси, а през 2020 г. спечели най-високото отличие на фестивала – „Кристал“ за късометражния филм „Физика на тъгата“.

От 2 юни до 2 октомври музеят на замъка Анси представя творбите на Теодор Ушев, в които се сблъскват визуалните изкуства и литературата.

Мащабната ретроспектива е озаглавена „Theodore Ushev, Mind and Matter“. Тя е разположена в осем зали и включва прожекции, пърформанс, рисунки, инсталации, манифести.

На 15 юни ще бъде прожектиран „Ф1.618“, който във вторник бе отличен от Съюза на филмовите дейци в България с три награди.

Приключенската антиутопия, с която аниматорът направи дебют в пълнометражното кино, взе награда за най-добър звук за работата на Оливие Калвер и Александър Симеонов. Награда за най-добри костюми, дело на Велика Прахова. И наградата за най-добра сценография, благодарение на Сабина Христова.

Официална европейска премиера ще има още едно заглавие, свързано с Теодор Ушев. Документалният филм, дело на режисьора Борислав Колев „Теодор Ушев: Невидими връзки“, е включен в програмата „Annecy Classics“. Лентата, също отличена от родната филмова гилдия с награда за най-добра музика, благодарение на Никола Груев-Котарашки, ще има две прожекции. Планирани са за 13 и на 15 юни.

Националната премиера на „Теодор Ушев: Невидими връзки“ бе през октомври 2022 г. на Международния фестивал CineLibri, където бе удостоен с Почетен диплом. На фестивала Master of Art 2023 бе избран от чуждестранното жури за най-добър български филм.

Фотокредит: Теодор Ушев / водеща снимка: Adin Boukin за „Le Devoir“

Четете още:

„Вчера“ дава първата работа на филмовата площадка за Теодор Ушев

Мартина Апостолова: Мечтая изкуството да е най-силното оръжие срещу войната

Филмовата гилдия раздаде годишните си награди: „Изкуството да падаш“ е най-добър филм

Актуално

Избрано за вас