Връщат открадната картина на Ван Гог в музея в Гронинген

Снимка: tapisrouge.com.br

Връщат открадната картина на Ван Гог в музея в Гронинген

Снимка: tapisrouge.com.br
Сподели

Ценна картина на Винсент ван Гог, открадната и предадена на нидерландски изкуствовед в чанта на известна търговска верига, беше показана за първи път след връщането си.

Творбата от 1884 г. „Пасторална градина в Нюенен през пролетта“, чиято стойност достига до 6 млн. евро, беше представена пред медиите в музей в Ротердам. Щетите от кражбата още са видими. В долната част на платното се вижда дълбока бяла драскотина.

„Бих нарекъл тази драскотина тежка, защото преминава през всички слоеве – лак, слоеве боя, а след това и в основния слой, който е бял“, каза реставраторът на картината Марян де Висер.

По думите му под него се намира оригиналното платно, което също е малко повредено. Добави, че повредата вероятно е причинена от това, че

картината се е блъснала в нещо твърдо.

Де Висер заяви, че провежда задълбочено разследване на картината, като проучва използваните материали, предишните реставрации, начина на монтиране. Тя вече е отстранила замърсяванията от творбата и е започнала да сваля част от лака – подготвителни стъпки за същинската реставрация.

Представянето беше само за медиите, но

публиката ще може да види картината от 29 март в музея в Гронинген,

в северната част на Нидерландия. Картината е открадната по време на дързък среднощен обир през март 2020 г. от музея „Сингер Ларен“ край Амстердам. Видеозапис, публикуван от полицията, показва как крадецът разбива стъклената врата посред нощ бяга с картината, прибрана под дясната му ръка, предаде БГНЕС.

Местонахождението на творбата е неизвестно в продължение на три години и половина, преди да се появи сензационно като притежание на изкуствовед, наречен „Индиана Джоунс на света на изкуството“. Мъжът, чиято самоличност не се разкрива от съображения за сигурност, връща картината на Артър Бранд в синя чанта от търговска верига, покрита с фолио с балончета и натъпкана в калъф за възглавница.

Картината е от сравнително ранен период от кариерата на Ван Гог – преди плодовитият художник да се заеме с характерните си
постимпресионистични картини.

Актуално