Музеят „Ван Гог“ в Амстердам спира разпространението на карти Покемон, вдъхновени от художника

Музеят „Ван Гог“ в Амстердам спира разпространението на карти Покемон, вдъхновени от художника

Сподели

Музеят „Ван Гог“ в Амстердам обяви, че се налага да спре разпространението на картите Покемон от ограничена серия, която включва изображения, вдъхновени от Винсент ван Гог, предизвикала прекомерен интерес сред млади почитатели и смутила работата в музея, съобщи АФП.

Музеят обяви сътрудничеството си с „Покемон интернешънъл“ през септември по повод 50-ата си годишнина с намерението да привлече млада публика. Подредена бе изложба, показваща връзки между творчеството на Ван Гог и японското изкуство и култура.

Инициативата привлече почитатели на игрите с карти Покемон, готови на всичко, за да се сдобият с карта „Пика-портрет“ от

лимитираната серия,

на която героят Пикачу носи сива шапка и е в поза, вдъхновена от известния автопортрет на Ван Гог. Картите бяха разпространени след организирана от музея игра с търсене на съкровища из залите на културната институция.

„Неотдавна малка група посетители създадоха нежелана ситуация, която ни доведе до трудното решение да премахнем промоционалната карта с образа на Пикачу със сива шапка от музея“, се посочва в прессъобщение на музея. Решението е взето, за да се даде възможност на посетителите да разглеждат изложбата „по безопасен и приятен начин“ и да се осигури безопасността на служителите, добавят от институцията, пише БТА.

Интересът към картата доведе до струпвания в музея. Почитатели на картите Покемон се надпреварваха

неконтролируемо да се сдобият с желаните карти,

се вижда от видеозаписи, публикувани от посетители в социалните мрежи. Тъй като картите са ограничен брой, колекционери предлагат огромни суми, за да се сдобият с тях. A спекуланти търсеха начини да се сдобият с колкото се може повече карти, за да ги препродават. Цените стигаха стотици долари, а на онлайн търг една карта бе предложена за рекордната сума от 6 969 долара.

Британски, американски и канадски почитатели на японския франчайз ще имат нова възможност да се сдобият с ексклузивната карта на сайтовете на Покемон, казаха от музея. Магазини в Нидерландия, но е и в музея „Ван Гог“, ще я предлагат отново от началото на следващата година, се посочва в прессъобщението.

Актуално

Избрано за вас