10 изненадващи факта за DJ Bobo

Снимка: Yes Natalie Burkart

10 изненадващи факта за DJ Bobo

Снимка: Yes Natalie Burkart
Сподели

През 90-те години на миналия век DJ Bobo завладява класациите със своите евроденс хитове. Това е музика, която е подценявана още тогава. Въпреки това той участва в турне с Майкъл Джексън. Това е само един от десетте удивителни факта за DJ Bobo, които ще ви представим днес.

Любимата звезда от 90-те

празнува своята 30-годишнина на музикалната сцена

по много специален начин – с мащабно турне EVOLUT3ON, което ще мине и през България на 19 октомври 2024 г.

Снимка: Fest team
1. Първият хит на DJ Bobo е откраднат

Първият хит на DJ Bobo „Somebody Dance With Me“, който излиза през ноември 1992 г., е написан от него, но само в малка степен. Песента му почти

не се различава от оригиналната „Somebody’s Watching Me“

на американския певец Rockwell. Резултатът: диджеят е трябвало да плати авторски права на Rockwell.

 

2. Bobo означава идиот

През 90-те години на миналия век DJ Bobo вече смята, че сценичното му име е глупаво. Въпреки това той се придържа към него, защото не иска да свърши като Принс, който променя името си няколко пъти и няма успех с него. Името не му е повлияло негативно в дългата му кариера. Въпреки че

на испански език Бобо означава глупак или шут,

той стига до върха на испанските класации с песента „Chihuahua“ (2003 г.).

Снимка: Yes Natalie Burkart
3. DJ Bobo първоначално е бил хип-хопър

Като тийнейджър Рене Бауман, истинското име на DJ Bobo, харесва хип-хоп филма „Beat Street“ от 1984 г. Започва да танцува брейк, да обикаля улиците и да рисува графити със спрей. Тогава се появява и прякорът му – BoBo. Той запазва това име, дори когато диджейства в клубове. Вдъхновен е от комиксовия герой Бобо – затворник, който иска да избяга от затвора  и винаги се проваля.

 

4. DJ Bobo е бил на турне с Майкъл Джексън

И до днес Майкъл Джексън е смятан за „Краля на попа“. Този статут той има още в средата на 90-те години. За DJ Bobo е голяма чест да придружава Джексън по време на турнето му „History“ в Източна Европа през 1996 г. и да участва като откриващ изпълнител на концертите в Прага, Будапеща, Букурещ, Москва и Варшава.

 

5. Момчетата от Backstreet Boys и N’Sync откриват концерт на DJ Bobo

По време на собствените му турнета в Европа през 1996 г. N’Sync, момчешката група, водена от Джъстин Тимбърлейк, и Backstreet Boys изпълняват поддържащата програма. Заедно с Queen и Фил Колинс, те и до днес са сред любимите изпълнители на швейцарския музикант.

 

6. DJ Bobo се проваля на полуфиналите на „Евровизия“

Изпълнителят все още има фенове по целия свят, които посещават концертите му. През 2007 г. обаче той претърпява и тежко поражение. Иска да представи Швейцария на песенния конкурс „Евровизия“ с песента „Vampires Are Alive“ – и е отстранен на полуфинала. В крайна сметка той се класира на 20-о място.

Снимка: Getty Images
7. DJ Bobo смята себе си за „посредствен“

Много хора имат по-голям талант от него, казва DJ Bobo многократно в интервюта. Самият той е „посредствен танцьор, посредствен рапър, посредствен композитор“, казва той пред германския таблоид „Експрес“ през април 2014 г. Осъзнал е, че не е необходимо да си най-добрият във всяка област, а

трябва да проявиш старание, воля и страст.

 

8. DJ Bobo раздаде билети за концерт на феновете си

В края на 90-те години на миналия век вълната на евроденса приключва. Годините, в които DJ Bobo щурмуваше класациите с хитове като „Take Control“, „Everybody“, „Let the Dream Come True“, „There’s a Party“ и „Pray“, са приключили. Това, което последва през 2006 г., беше онова, което се случва, когато една кариера очевидно върви към своя край:

Първият албум „Greatest Hits“ на DJ Bobo.

Като благодарност към феновете си той включва към всеки диск билет за концерт за своето „Greatest Hits Show“.

 

9. DJ Bobo изпитва сценична треска

Дори след десетилетия на голямата сцена DJ Bobo продължава да изпитва сценична треска преди всяко изпълнение. Десет минути преди да се включат прожекторите, той загрява зад завесата, отива при всеки отделен член на екипа и произнася кратка мотивационна реч, за да се разсее от вълнението.

Снимка: Yes Music
10. Диджеят  е посланик на ООН

От 2006 г.

DJ Bobo е официален „посланик на ООН срещу глада“.

В тази си роля той събира дарения и пътува до Етиопия и Кения от името на Световната продоволствена програма на ООН, където предоставя финансова и материална подкрепа за регионални проекти.

Актуално

Избрано за вас