6 технологии, които промениха света на музиката

6 технологии, които промениха света на музиката

Сподели

Световният ден на музиката се чества ежегодно на датата 21 юни. На този ден хората излизат пред домовете си или на публични места, за да отпразнуват този специален момент, слушайки любимите си песни заедно. В много части на света се организират и безплатни концерти, на които

музикантите свирят за удоволствие, а не срещу заплащане.

Първият Ден на музиката е отбелязан в Париж през 1982 г. в деня на лятното слънцестоене, организиран от тогавашния министър на културата на Франция Джак Ланг заедно с Морис Фльор. Впоследствие този ден се отбелязва в над 120 държави по света

Фото кредит: unsplash

Музиката е едно от най-добрите достижения на човечеството и слушането ѝ носи изключително удоволствие за феновете. Начинът, по който слушаме музика обаче се е променил драстично през годините;

През последните няколко десетилетия светът става свидетел на сериозни промени в технологиите. Ето пет джаджи, които промениха нашите музикални навици.

Sony Walkman (1979 г.)
Снимка: Getty images

През 1979 г. Sony Walkman прави революция в начина, по който хората слушат музика. Преди появата на Walkman музиката беше стационарно преживяване, което се ползваше от домашните стереосистеми и виниловите плочи. Преносимият касетофон Walkman позволи на хората да слушат любимата си музика навсякъде, където се намират. Популярността на Walkman нарасна неимоверно и се превърна в синоним на касетофоните.

Bluetooth високоговорители (началото на 2000 г.)

Bluetooth високоговорителите придобиха популярност в началото на 2000 г., тъй като предлагаха преносимо и кабелно възпроизвеждане на музика. Тези колонки, захранвани с батерии, произвеждат висококачествен звук без необходимост от музикална връзка, което позволява на потребителите да възпроизвеждат музика от всяко устройство, поддържащо Bluetooth. Преносимостта на Bluetooth високоговорителите е най-подходяща за социални събирания или дори за домашна употреба, като гарантира, че висококачественият звук е достъпен навсякъде.

Apple iPod (2001 г.)

iPod на Apple издигна преносимото музикално изживяване на друго ниво и се превърна в промяната в индустрията за цифрова музика. Неговият елегантен дизайн и интуитивен интерфейс позволяват на потребителите да съхраняват хиляди песни в едно компактно устройство. През 2003 г. магазинът iTunes допълни iPod, предоставяйки начини за законно закупуване и изтегляне на музика. Той преобрази начина, по който хората слушат музика и се наслаждават на нея, като наблегна на удобството и преносимостта.

Spotify (2008 г.)
Снимка: Getty Images

Стартирала през 2008 г., услугата Spotify популяризира онлайн стрийминга на музика, което променя начина, по който хората получават достъп до музика по онова време. Абонаментният модел на Spotify предлага достъп до огромна музикална библиотека срещу месечна такса или безплатно с реклами, за разлика от iTunes, където хората трябва да купуват всяка песен или албум поотделно.

Amazon Echo (2014 г.)
Снимка:Getty images

Amazon Echo интегрира музиката с технологиите за интелигентен дом, като дава възможност на потребителя да възпроизвежда музика без ръце, тъй като се захранва от гласовия асистент Alexa. Може да се контролира възпроизвеждането и дори да се интегрира с различни услуги за стрийминг. Той се предлага с някои интелигентни възможности като гласови команди и мултирум аудио, превръщайки музиката в интерактивна и интегрирана част от ежедневието.

Apple AirPods (2016)

AirPods на Apple бяха пуснати на пазара през 2016 г. и донесоха огромна лекота и безпроблемна интеграция в слушането на музика. С въвеждането на AirPods слушането на музика стана безжично, като се премахнаха неприятностите, свързани със заплетените кабели, и се подобри преносимостта и лекотата на използване за слушане в движение.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас