Елвис Пресли – звездата, променила музикалната история (НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ)

Снимка: Getty Images

Елвис Пресли – звездата, променила музикалната история (НЕИЗВЕСТНИ ФАКТИ)

Снимка: Getty Images
Сподели

Елвис Пресли променя хода на музикалната история, въпреки че никога не е изнасял концерти извън САЩ и Канада. Рокендрол звездата се снима в 31 филма, служи в армията и си е купува президентска яхта. На 8 януари – рождената дата на певеца, представяме 7 неизвестни факта за него.

Снимка: Pål Grandlund
Елвис е имал близнак

Елвис Арон Пресли се ражда през 1935 г. в двустайната къща на родителите си в Източно Тупело, Мисисипи, около 35 минути след своя брат-близнак Джеси. Той обаче не оцелява и е погребан в близкото гробище.

Елвис, който през целия си живот говори за своя близнак, израства като единствено дете в бедно семейство. Баща му Върнън се занимавал със странни дейности.  През 1938 г. дори е бил

осъден на три години затвор

за фалшифициране на чек за 4 долара. През 1948 г. семейство Пресли се премества от Тупело в Мемфис в търсене на по-добри възможности. Там Елвис посещава гимназията „Хюмс“, където се проваля в час по музика и е смятан за тих и аутсайдер. След дипломирането си работи в цех и кара камион.  Започва музикалната си кариера със записа на „That’s All Right“ през юли 1954 г.

Елвис купува Грейсленд, когато е на 22 години

През 1957 г. Елвис плаща 102 500 долара за Грейсленд – имението в Мемфис, което е негов дом в продължение на две десетилетия.

През годините артистът прави редица обновления на имота, включително добавянето на железни входни врати на музикална тематика и „стая на джунглата“ с водопад. Елвис се вдъхновява да инсталира в дома си и стена от вградени телевизори. През 1982 г., пет години след като певецът е намерен мъртъв в банята си в Грейсленд, бившата му съпруга Присила отваря имението за посещения. Около 600 000 фенове се стичат там всяка година.

Снимка: Pål Grandlund
Мениджърът на Елвис – полковник Том Паркър, работил в карнавал

Роден като Андреас Корнелис ван Куйк в Нидерландия през 1909 г., бъдещият мениджър на Елвис имигрира нелегално в Америка като млад. Там се преименува на Том Паркър и твърди, че е от Западна Вирджиния. Работи за пътуващи карнавали, а по-късно се занимава и с погребения на домашни любимци. Малко по-късно ръководи кариерите на няколко кънтри певци.

След като научава за изгряващата звезда на Елвис през 1955 г., Паркър преговаря за продажбата на договора на певеца с малката компания Sun Records на RCA. През 1956 г. официално става негов мениджър. Под ръководството на полковника  Елвис се изстрелва към славата.

 Елвис е служил в армията

През декември 1957 г. Елвис, който по това време е голяма звезда, е призован в американската армия. След като получава кратка отсрочка, за да може да завърши продукцията на филма си „Крал Креол“, 23-годишният младеж е включен в армията като редник на 24 март 1958 г. на фона на голям медиен отзвук. Изпратен е във Фридберг, Западна Германия, където служи като шофьор на джип и продължава да получава купища писма от фенове.

Докато е в Германия, той

живее извън базата с баща си и баба си

Мини Мей Пресли. По това време Елвис се запознава и с 14-годишната Присила Болие, дъщеря на капитан от военновъздушните сили на САЩ. След продължително ухажване двамата се женят през 1967 г. Двойката се развежда през 1973 г. Елвис се уволнява с почести от активна служба през март 1960 г., след като получава чин сержант. Първият му филм след напускането на армията – „G.I. Blues“, излиза на екран през ноември същата година. Саундтракът на филма прекарва 10 седмици на върха на музикалната класация за албуми на Billboard и остава в нея общо 111 седмици – най-дългият период от всички албуми в кариерата на Елвис. Певецът се снима в общо 31 филма.

Снимка: Getty Images
Елвис никога не е изнасял концерти извън Северна Америка.

Редицана певеца източници предполагат, че мениджърът на Елвис – полковник Паркър, е отказвал изгодни предложения за концерти в чужбина, защото е бил имигрант без документи и се е опасявал, че няма да бъде допуснат обратно в САЩ.

Кукла с лика на Елвис е изгорена след участието му в „Шоуто на Ед Съливан“.

През лятото на 1956 г. полковник Паркър сключва договор за три участия на Елвис в „Шоуто на Ед Съливан“ срещу тогавашния хонорар от 50 000 долара. Водещият на предаването първоначално отказал да запише певеца, който върти бедра и свива устни, в своето семейно телевизионно вариететно шоу. След време обаче отстъпва заради спад в рейтинга.  След една от визитите на певеца в шоуто тълпи от Нешвил и Сейнт Луис остават възмутени от сексуалните му изпълнения. Те са силно притеснени, че рок музиката ще разврати американските тийнейджъри. В знак на протест те изгарят и обесват кукла с лика на Елвис, припомня History Channel.

Елвис купува президентската яхта на Франклин Рузвелт

През 1964 г. Елвис плаща 55 000 долара за „Потомак“ – 165-метровия плавателен съд, който служи като „плаващ Бял дом“ на Франклин Рузвелт от 1936 до 1945 г. Яхтата първоначално е била катер на бреговата охрана на САЩ. След смъртта на президента през 1945 г. корабът е изведен от експлоатация и има редица собственици преди Елвис да го купи. Скоро обаче той го дарява на детската болница „Сейнт Джуд“. Тя пък го продава кораба, за да събере средства. През 1980 г. „Потомак“, който тогава се използва от трафиканти на наркотици, е конфискуван в Сан Франциско. По-късно той е възстановен и отворен за обществеността.

Актуално

Избрано за вас