Българинът Калоян Куманов ще свири с Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Снимка: Ники Шуманова

Българинът Калоян Куманов ще свири с Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Снимка: Ники Шуманова
Сподели

Българският акордеонист Калоян Куманов отново поставя страната ни на международната музикална карта. Като един от малкото музиканти в Европа, използващи до виртуозност своя инструмент, той е поканен да бъде част от международното турне на Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

За пръв път

българин ще се присъедини към изключителния екип

на италианската певица Маргарита Абита, френския китарист Жулиен Шанал, Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), испанския перкусионист Алберт Муньоз, Даниел Карнбонел (кларинет, Испания) и цигуларите от Украйна и Испания – Олександър и Пере.

„За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се

заговори за българските музиканти извън граница

– споделя Калоян. По думите му артистите на BGKO са били на майсторските класове по балканска музика в Барселона, които е провеждал. Впоследствие са следили работата му.

Калоян Куманов и неговият специален акордеон BUGARI, модел – Conservatory (единствен в България) ще отпътуват на 11 февруари към Босна и Херцеговина. Инструментът има индивидуален билет и персонално място в самолета до своя собственик, а Калоян определя това освен като мярка за сигурност и като почит към неговото изкуство.

„Преди да отпътувам на турне в България имам още една много важна задача. Трябва да представя третата пиеса от „Калоян Куманов Проджект“, изтъква музикантът.

„Adagio Безвремие“ е новият сингъл от уникалния проект. Базирана на тема от Йохан Себастиан Бах, пиесата майсторски се аранжира и мастерира от Юлиан Янев. За пръв път Калоян Куманов

добавя и вокал към творбата,

като избира завладяващия глас на Христина Нейкова.

„Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език. – споделя Калоян Куманов и добавя, че за пръв път видеото е толкова нестандартно. За него са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект.

„Adagio Безвремие“  е част от предстоящ албум на музиканта. Част от пиесите в него акордеонистът представи в ексклузивния концерт в Студио 1 на БНР заедно с музикантите Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиян Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров – китари.

За подкрепата при създаването на „Adagio Безвремие“ Калоян Куманов изказва специални благодарности на Йордан Гинев.

Актуално

Избрано за вас