„Песните на Орфей“ ще звучат в Париж на 3 март

Снимка: БНР

„Песните на Орфей“ ще звучат в Париж на 3 март

Снимка: БНР
Сподели

Концерт със заглавие „Песните на Орфей“ ще изнесе на 3 март в Американската църква в Париж хорът на проф. Костадин Бураджиев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив, съобщиха от Асоциацията за културен обмен между България и Франция.

Програмата на концерта включва фолклорни обработки на Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Стоян Пауров, Иван Спасов и др. Ще бъдат изпълнени песните „Гел мома“, „Недельо, Недельо“, „Петкана“, „Огрея слънце“, „Алтън Мара“ и други. Организатори на събитието са Асоциацията за културен обмен между България и Франция – „Art Gallery Constantin“ и асоциация „Artavenir“.

Ден по-рано народният хор от АМТИИ ще има концерт в църквата „Света Елена Унгарска“ в Париж, в който са включени

15 произведения с църковно-славянска музика

от български и руски композитори, предаде „Площад Славейков“.

Части от двете програми ще бъдат представени в края на февруари в Малката Базилика в Пловдив, допълват учебното заведение. Веднага след връщането си от Париж Академичният народен хор ще влезе в студио, за да запише програмата от концерта с църковно-славянска музика, представена пред френската публика.

Той е

най-старият студентски национален хор

в България. Негов основател е проф. Асен Диамандиев, чието име носи днес Пловдивската академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. Пръв диригент на формацията е бил доцент Стефан Мутафчиев, най-дългогодишен такъв пък е била проф. Василка Спасова.

Наскоро Академичният народен хор отбеляза 50-годишен юбилей, а тази година формацията има още един празник – 20 години под ръководството на проф. Костадин Бураджиев.

Актуално

Избрано за вас