Световноизвестният хореограф Раду Поклитару поставя в Пловдив

Снимка: Опера Пловдив

Световноизвестният хореограф Раду Поклитару поставя в Пловдив

Снимка: Опера Пловдив
Сподели

След успеха на танцовия спектакъл „Дългата коледна вечеря“ с балетната трупа на Опера Пловдив основателят на Академичния театър за модерен балет – Киев,

световноизвестният хореограф Раду Поклитару

поставя в Опера Пловдив още две едноактни танцови пиеси. Едната е „Утре“ по музика на Ф. Шопен, а другата „Дъжд“ по музика на Й. С. Бах и песни на народите. Това предаде БТА, позовавайки се на информация от екипа на Опера Пловдив.

Спектакълът „Утре след днес“, обединяващ двете пиеси, ще има премиера на 5 март на сцената на Драматичен театър – Пловдив, с който Опера Пловдив си сътрудничи в развитието и популяризирането на жанра „Танц-театър“. 

„Щастлива и горда съм, че невероятният талант Раду Поклитару отново работи с нашата трупа. Нямам търпение да дойде денят на новата ни премиера“, написа в социалните мрежи ръководителката на балета на пловдивската опера Мариана Крънчева.

„Утре след днес“ разказва за нас,

за тези, които живеят тук и сега, творят, откриват и грешат, обичат и мразят.“ 

Раду Поклитару е заслужил деятел на културата на Украйна, народен артист на Молдова, лауреат на наградата „Човек на годината“, носител на множество европейски международни награди, професор в катедрата по модерна хореография в Киевския национален университет за култура и изкуства.

Освен десетките спектакли в Киевския модерен балет през годините той поставя балетни постановки в Болшой театър, Мариинския театър, Националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и др. От началото на 2022 г. Раду Поклитару е част от екипа на Опера Пловдив. Билети могат да бъдат закупени тук.

Актуално

Избрано за вас