„Дунавски звезди“ – музикалният конкурс, насърчаващ звездите да се стремят все по-високо

Снимка: „Дунавски звезди“

„Дунавски звезди“ – музикалният конкурс, насърчаващ звездите да се стремят все по-високо

Снимка: „Дунавски звезди“
Сподели

Зад кулисите са Мими Иванова, Дивна, Георги Дюлгеров и появявайки се пред публиката те казаха: „Е, как да излезем на сцената след такива таланти“… Не говорят за световноизвестни изпълнители, а за даровити малки и големи деца, част от шестото издание на песенния конкурс „Дунавски звезди“.

Снимка: „Дунавски звезди“

Три дни, пет възрастови групи, награди, много музика и таланти, събрани край красотата на река Дунав в град Силистра. Макар градът да е отдалечен,

участници от цялата страна идват, за да заявят себе си на сцената

пред погледите на компетентно жури. Тази година то е с председател Мими Иванова. И се състоеше от композитора Светослав Лобошки, Николай Текелиев, Дивна и Георги Дюлгеров. Водещ беше Костадин Филипов. Тези големи имена бяха щедри в оценките си и непрестанно насърчаваха участниците да се развиват, да не спират да творят и най-вече да бъдат себе си.

Снимка: „Дунавски звезди“

Конкурсът „Дунавски звезди“ е специално събитие, както за града, така и за всички млади таланти, занимаващи се с музика. Подобни конкурси са важна част от пътя на много деца, предоставят опит, отварят врати и ги срещат с хора, от които могат да научат много.

Снимка: „Дунавски звезди“

Повече за историята на конкурса ни разказва неговият организатор – Йордан Марков. Той признава, че предизвикателствата пред организацията на подобно събитие са много, най-вече финансови. Но продължава да се изправя пред тях в името на подкрепянето на младите таланти.

Всеотдайността и сърцето, с които той и екипът му работят си личат ясно.

Идеята се заражда след като друг популярен конкурс в града спира. „Много големи имена бяха част от журито, като Мария Илиева, Тома Спространов, Румен Бояджиев от ФСБ, Фънки, и беше един от най-престижните конкурси в България за млади изпълнители“. Така през 2019 г. с натрупания си опит в музикалните среди, като продуцент и изпълнител, Данчо, както всички го наричат, се посвещава на това да протяга ръка на младите, там, където не е имало кой да протегне ръка към него.

Снимка: Личен архив
Да организираш голям конкурс в малък град не е лесна задача

и за съжаление, колкото и талантливи да са децата, винаги всичко опира до пари, ми разказва Йордан. Благодарение на денонощните усилия и упоритостта на него и екипа зад конкурса, те намират съмишленици. „Искам наистина много да благодаря както на община Силистра, така и на всички хора, които през годините се занимават с тази организация“, казва той.

Снимка: „Дунавски звезди“

Йордан споделя, че зад тридневния конкурс стоят между шест и девет месеца подготовка. „Без значение дали става въпрос за конкурс, за концерт или турне – хората виждат един бляскав готов продукт, зад който стоят безсънни нощи, стотици хиляди километри“. Всичко това обаче си заслужава. Потвърждават го и големите имена на българската музикална сцена, които съставят журито на „Дунавски звезди“, което всяка година е различно. Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Venzy, Дивна

всички те на драго сърце се присъединяват към каузата.

„Вървя по този път, колкото и да е труден, с гордо вдигната глава и продължавам напред с развитието и популяризирането на българската мелодична песен“, заявява смело Йордан.

Снимка: Община Силистра

Доказателство за качеството и смисъла на конкурса са както положителната обратна връзка от участници и родители, така и факта, че от тази година конкурсът е регистриран към Министерство на Образованието и Науката по програма за закрила на деца с изявени дарби. „В България годишно се организират приблизително около 150 певчески конкурса и, може би, само четири или пет имат тази възможност и чест да получават подобна подкрепа от Министерство. Това дава и много голям статут и признание на национално ниво на самия конкурс“, казва Йордан.

Снимка: „Дунавски звезди“

И въпреки, че всеки се стреми към победата от организаторите вярват, че

няма победители и победени и наградите не са най-важното нещо.

„Винаги съм го твърдял. Най-важен е опитът и приятелствата, които се раждат чрез посещението на такъв тип конкурс и чрез появяването на различен тип сцени, различна публика, различно жури. Това е най-ценното за мен“, споделя Данчо.

И така след тазгодишното силно издание от „Дунавски звезди“ се надяват и догодина да имат възможност да продължат мисията си. Подобни събития са истински празник за град Силистра, но и за всяко друго населено място, където се организират такива конкурси.

Снимка: „Дунавски звезди“

„Всичко е за малките, всичко е за тях…“, както пееше Тодор Колев в една песен. С дейността си организаторите се стремят да възпитат музикалните таланти именно от малки да вярват в себе си, да обичат българската музика, да се подкрепят и да се стремят винаги все по-високо – към небето, пълно със звезди.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас