Феноменът „хит на лятото“ – под лупа

Снимка: Unsplash

Феноменът „хит на лятото“ – под лупа

Снимка: Unsplash
Сподели

Пускате радиото в колата, докато пътувате към морето и го чувате. От бара на плажа и силните колони до басейна, навсякъде в интернет и по нощните заведения – чувате го навсякъде. Това е летният хит.

Това е песента, която бележи лятото, издига се до първите места във всички музикални класации и понякога колкото бързо е станала популярна, толкова и мигновено бива детронирана с края на топлите месеци. Те обаче са достатъчно време, през което

летният хит да царува в сърцата и съзнанията на стотиците хиляди хора,

които волно или неволно го чуват – постоянно и отвсякъде. 

Снимка: Pexels
Що е то?

Ключово за феномена е успеха на тези песни. Сякаш има формула, по която те се създават и която гарантира триумфа им. Без да се лъжем има песни, които крещят „създадена съм, за да стана летен хит“. Нещо ги отличава – това, че са като всички предишни летни хитове.

Най-често песните са „кечи“, с не особено ангажиращ текст,

но пък може дори да е римуван, ако авторът е добър. И задължителното условие – текстът трябва да съдържа поне една лятна дума – слънце, плаж, море, лято…

В своята песен Друга порода“ Ангел Ковачев го обобщава идеално:

„Ей, чудя се за кво да ви пея в този летен хит…

Нещо за плажа, за морето,

ама със смисъл скрит. 

А в припева трябва да има някъв кечи-трик,

за да може да го пее всеки рандом тип!“

Само, че по „формулата“ ежегодно се създават десетки песни, които са достойни претенденти за титлата „летен хит“. Често, не е задължително песента, която бележи лятото да е само една. В личен план тя зависи от музикалните ви предпочитания и вкусове, както и от социалното ви обкръжение.

Хитът на лятото е химн, който е способен веднага да ви пренесе в онези горещи, морски месеци,

когато сте го чули за първи път. Тези песни разчитат много и на спомените и преживяванията на слушателите си. Особено вярно за меломаните е, че конкретни песни, стилове и изпълнители бележат различни периоди от живота им и буквално се превръщат в саундтрак на ежедневието. Това важи и за лятото.

Така Ангел Ковачев продължава в своята песен „Друга порода“, пеейки: 

„Ами ако лятото пусна зимно парче?!

Дали ще се объркат представите за музика на всяко хлапе?

Боже, ами ако се?!

После как ще си оправям сметките?!“

Сякаш годината има и музикален календар, чийто ред не трябва да се нарушава. През зимата се пускат коледни песни, през есента подходящи са депресивните тъжни балади, а през лятото жизнерадостни, непринудени хитове.

Може би е вярно, че голяма част от летните хитове се създават единствено с комерсиална цел, но пък има и истински стойностни летни парчета, които никога няма да станат толкова популярни, но носят в себе си слънце и неповторима енергия. Всеки има такива песни в плейлиста си. За мен през последните години неоспорим синоним на думата лято са песни като „Първа линия“ на Елена Сиракова, „Наш плаж“ на група „Три-биполяр“ и „Тя дори не разбра“ на Funky Miracle. Има още много други. 

Поглеждаме в музикалната история

Откъде обаче произлиза феноменът „хит на лятото“?

Концепцията е по-стара, отколкото си мислите.

Дейвид Хайду, музикален критик и автор на книгата „Love for Sale:Popular Music in America“, казва пред CNN, че идеята може да се проследи до индустрията за нотни записи в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тогава да издадеш песен означавало да я публикуваш на нотни листове, защото преди радиото и телевизията, хората си купували именно нотни листове с песни, които сами изсвирвали вкъщи. Още тогава едни песни ставали по-популярни от други. 

Песента „Summertime“ на Джордж Гершуин, става популярен летен хит през 30-те години на миналия век; Снимка: Getty Images

През 1940 г. Billboard представя първата си класация, в която се подреждат продажбите на записани песни, което прави по-лесно от всякога оценяването на популярността на дадена песен. Но едва в епохата на рокендрола в края на 50-те и 60-те години на ХХ век, песента на лятото се превръща във истински феномен, според Хайду.

По това време, в което няма социални мрежи и интернет, каналите за слушане на музика са ограничени и,

когато дадена песен стане хит, тя наистина е навсякъде.

Хитът на лятото често се движи по неписани правила. Понякога не е нужно изрично и гласно да го определим, той просто си проправя път и се превръща във феномен. Но всъщност с развитието на музикалните продуцентски компании, правила има – заедно с имиджа на изпълнителя, строго се планира всяка нова песен. Интересно е например, че летните хитове започват да се готвят понякога още през студените месеци. Точно както музикантите записват коледните си албуми в средата на лятото, за да могат да смогнат точно за празниците.

През 50-те и 60-те г. на миналия век песни като „California Girls“ и „Good Vibrations“ на The Beach Boys помагат на „песента на лятото“ да се превърне в културен феномен; Снимка: Getty Images
Съществува ли днес?

В съвремието ни, концепцията за „хит на лятото“ се е променила много. През 2010 г. Billboard стартира класацията си „Песни на лятото“ – компилация от най-популярните песни за сезона, базирана на данни от радиопредавания, продажби и стрийминг. Видео музикалните награди на MTV пък въвеждат категория „Песен на лятото“ през 2013 г. А само няколко години по-късно различни популярни издания излизат с гръмки заглавия катоThere Is No Song of the Summer”, “The Song of the Summer Is Dead” и “There Was No Song of the Summer This Year — and There Won’t Be Ever Again”.

Какво се променя? Социалните мрежи превземат света ни. Докато през 60-те, когато се каже, че „всички слушат нещо“ се има предвид буквално всички, то разнообразието в социалните мрежи и необятността на интернет вече правят буквалното използване на думата „всички“ невъзможно.

Снимка: Unsplash

Макар феноменът „хит на лятото“ да се влияе от културните характеристики на съвремието и да се е променил за изминалите десетилетия,

нищо не може да спре творците да бъдат вдъхновени от лятото

и да го увековечават – в песни, в картини или фотографии. Докато преди наистина е имало един хит на сезона, то днес в музикалната вселена на всеки може да има различни произведения, които отговарят на това описание.

И така следващият път, когато ви замирише на море, усетите пясъка под краката си или някой просто спомене думата „лято“ към красивите образи, които изплуват в съзнанието ви със сигурност ще зазвучи и последният ви „хит на лятото“.

Актуално

Избрано за вас