Каква е тайната на изключителния звук на най-известната цигулка в света?

Снимка: GIAMPAOLO CAVALIERI/ columbusmuseum.org

Каква е тайната на изключителния звук на най-известната цигулка в света?

Снимка: GIAMPAOLO CAVALIERI/ columbusmuseum.org
Сподели

Най-известната цигулка в света – „Il Cannone“ („Оръдието“) на Николо Паганини – бе сканирана по неинвазивен метод за пръв път, съобщава „Рай Нюз“. Инструментът е изследван в Европейската лаборатория за синхротронна светлина в Гренобъл.

„Оръдието“ е изработено през 1743 г. от лютиера Бартоломео Джузепе Гуарниери, известен като „Дел Джезу“. Макар че

възрастта от 280 години

е достатъчна причина да се появят недостатъци в инструмента, той е изненадващо запазен, казва Брус Карлтън. Той е един от експертите, отговарящи за състоянието на цигулката. „Оръдието“ няма нужда от реставрация, а само от периодични проверки.

Цигулката,

наречена „Оръдието“ заради мощния си звук,

е била любимата на италианския виртуоз Николо Паганини. Маестрото от италианския град Генуа свири на нея десетилетия преди тя да стане собственост на родния му град след смъртта му през 1840 г.

Европейската лаборатория за синхротронна светлина разполага с нов изключително ярък източник и от 2020 г. насам позволява 100 пъти по-добро качество на изследването от всички възможни досега. Така е било осигурено създаване на 3D рентгеново изображение на цялата цигулка на нивото на

клетъчната структура на дървото

и реконструиране на инструмента до микронни нива. Детайлният анализ на рентгеновите снимки ще отнеме няколко месеца, казват от лабораторрията. Очаква се след това да бъде проучена и причината на изключителния ù звук.

Цигулката е била

застрахована на стойност 30 милиона евро,

за да пътува от Генуа до Гренобъл, предаде „Площад Славейков“. Тя се съхранява в Palazzo Tursi в италианския град в кутия с контролиран микроклимат и се изнася само от време на време за концерти на най-добрите цигулари в света.

Актуално

Избрано за вас