Кой е най-редкият и скъп албум в света?

Снимка: Jon Lynn

Кой е най-редкият и скъп албум в света?

Снимка: Jon Lynn
Сподели

Албум, който е толкова рядък и ценен, че само малцина са го слушали, ще бъде изложен в австралийска галерия, за да може публиката да се запознае с eксклузивните му песни. Поместен в богато украсена сребърна кутия, албумът „Once Upon a Time in Shaolin“, записван тайно от Wu-Tang Clan в продължение на шест години, е замислен като произведение на изкуството.

Съществува само един екземпляр на CD.

Записът на пионерската хип-хоп група е най-скъпият, продаван някога. В момента е предоставен на Музея на старото и новото изкуство в Тасмания (Mona).

В продължение на 10 дни през юни там ще се провеждат малки партита, на които

публиката ще може да чуе подбрана 30-минутна извадка

от албума. Той е част от изложбата Namedropping, която разглежда статута, известността и „човешкото преследване“.

„Понякога някой предмет на тази планета притежава мистични свойства, които надхвърлят материалните му обстоятелства“, казва директорът на отдел „Кураторски дейности“ в музея  – Джарод Ролинс.

Сформирана в Стейтън Айлънд в началото на 90-те години на миналия век,

групата Wu-Tang Clan е направила революция в хип-хопа завинаги –

известна е и със своите текстове с насилие и сексуална насоченост.

Записан в Ню Йорк и продуциран в Маракеш между 2006 и 2013 г., „Once Upon a Time in Shaolin“ включва деветте оцелели членове на групата. Te смятат, че

стойността на музиката е понижена от онлайн стрийминга

и пиратството. Поради тази причина искат да възприемат „400-годишен ренесансов подход към нея, предлагайки я като стока“.  Техният албум се пази в ръчно издълбана никелова кутия и е подвързан с кожен ръкопис, съдържащ текстове на песни и сертификат за автентичност. В него има и законово условие – собственикът не може да пуска 31-те песни в продължение на 88 години. Продуцентът RZA го оприличава на творба на Пикасо или древен египетски артефакт.

В резултат на това само шепа хора на планетата са чували откъси от 31-те песни.

Група потенциални купувачи и медии чуха 13-минутна част през 2015 г., а опозореният ръководител на фармацевтична фирма Мартин Шкрели – който купи албума за 2 млн. долара –

пусна клипове от музиката в YouTube,

за да отпразнува изборната победа на Доналд Тръмп през 2016 г., припомня BBC.

По-късно той е принуден да го предаде на американската прокуратура, след като е осъден за измама на инвеститори. След това той е продаден на колектива за дигитално изкуство Pleasr.

В изявление Pleasr заяви, че партитата зa слушане на музиката в Mona, които ще се проведат между 15 и 24 юни – са помогнали за осъществяването на „смелата визия на групата да направи албум с едно копие като произведение на изобразителното изкуство“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас