Как музикалните изпълнители също „пишат история“ на Олимпийските игри?

Снимка: VCG

Как музикалните изпълнители също „пишат история“ на Олимпийските игри?

Снимка: VCG
Сподели

Броени часове ни делят от най-чаканото спортно събитие на годината – Oлимпийските игри в Париж. Преди хилядите спортисти да се впуснат в надпреварата за медалите, в които са вложени и частици от Айфеловата кула, ни очаква вълнуваща и тайнствена откриваща церемония. До момента програмата е обгърната предимно от спекулации, което допълнително обостря вълнението на феновете. Докато очакваме да официалното начало на Игрите да бъде поставено в 20:30 часа (българско време), ви връщаме назад в годините – към зараждането на идеята и едни от най-знаковите изпълнения на откриващите и закриващите церемонии.

Кратка история на Олимпийските игри

Съвременните олимпийски игри са основани през 1894 г. от френския историк Пиер дьо Кубертен Първото издание се провежда в Атина през 1896 г. Историята на Олимпийските игри обаче всъщност

датира отпреди близо 3000 години –

от времето на първите игри, проведени на Пелопонес в Древна Гърция. Действителната „рождена“ година не е известна, но древни ръкописи сочат 776 пр.н.е. Игрите са се провеждали на всеки четири години – период, който е станал известен като „Олимпиада“, пише BBC.

Участниците трябвало да бъдат мъже, от гръцки произход. Всички те се състезавали голи. Борците например били изцяло намазани с масло, в бокса нямало категории за теглото, а всеки, който

стартирал погрешно на пистата, бил наказван

с телесно наказание. Победителите били награждавани с лавров венец и така бивали увековечени. Древните олимпийски игри приключват през 393 г., повече от 1000 години по-късно. Олимпийските игри в Париж през 2024 г. ще отбележат 33-тото издание в съвременната ни история.  Три от тях  мащабните спортни състезания през годините не се състоят заради Първата и Втората световна война.

Най-знаковите изпълнения на откриваща/закриваща церемония

Лучано Павароти – Торино, 2006 г.

Майсторът на оперното изкуство Лучано Павароти се

бори с рака на панкреаса, когато през 2006 г. пее великата оперна ария „Nessun Dorma“

на Джакомо Пучини на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Италия. „Nessun dorma“ е популярна сред спортните фенове, тъй като се превръща в неофициалната тема на световното първенство по футбол в Италия през 1990 г. По-късно диригентът Леоне Магиера разкрива в книгата си „Pavarotti visto da vicino“, че възторженото

изпълнение на певеца е било записано предварително,

тъй като би било твърде опасно за здравето му да пее на живо на Stadio Olipico. „Oркестърът се преструваше, че свири за публиката, аз се преструвах, че дирижирам, а Лучано – че пее“, пише Mагиера. Павароти умира година по-късно, предаде thisisdig.com.

Селин Дион  – Атланта, 1996 г.

Канадската звезда Селин Дион изпълнява зашеметяващо възторжената балада „The Power Of The Dream“. По-късно дарява парите, които получава за участието си, на фонд за подпомагане на спортисти от родината ѝ. Певицата бе акомпанирана от пианиста Дейвид Фостър. Към нея се присъединиха още Симфоничният оркестър на Атланта и хорът Centennial Choir. Осигурявайки си място сред най-добрите музикални изпълнения на Олимпиадата,

песента се превръща в неофициален химн на Атланта 1996

и дори е повторена на церемонията по закриването от детски хор. Дион описва преживяването да пее на Олимпийските игри като „една от най-вълнуващите емоции в живота ми“.

Монсерат Кабайе и  Фреди Меркюри – Барселона – 1992 г.

„Що се отнася до мен, Монсерат Кабайе има най-добрия глас от всички съществуващи“, казва певецът на „Queen“ Фреди Меркюри. Той се надява да изпълни дуета им „Барселона“ пред световната телевизионна аудитория за откриването на Олимпийските игри в Испания. Изпълнителят  обаче умира през 1991 г. и

Кабайе излиза на сцената и прочувствено изпълнява песента сама

на церемонията по откриването. Неповторимите вокали на Меркюри я съпровождат, докато на големия екран се излъчваше видеоклип, на който те са заедно.

Джон Уилямс – Лос Анджелис 1984 г.

Церемонията по откриването на Игрите в Лос Анджелис през 1984 г. е посветена на музикалното наследство на САЩ, а двете най-запомнящи се изпълнения през това лято са на Ета Джеймс и Джон Уилямс. роденият в Ню Йорк

композитор, известен с филмови произведения като саундтраците към „Междузвездни войни“.

Организационният комитет иска от него да композира фанфара за съвременното олимпийско движение. „Не съм заклет фен на спорта и никога не съм бил на Олимпийски игри“, казва тогава той. „Но от гледането на олимпийските състезания по телевизията развих усещането, че се стремя да направя темата на фанфарата“. Уилямс постига целта си и повежда оркестъра.

Стиви Уондър – Атланта, 1996 г.

На церемонията по закриването на Летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. Стиви Уондър изпълнява песента „Imagine“ на Джон Ленън пред 40-милионна телевизионна аудитория. По този начин успокоява душите в момент на колективен траур. Посветен на жертвите на бомбения атентат в Стогодишния олимпийски парк, който се случи само седмица преди церемонията,

призивът на Уондър за единство и хармония никога не е бил по-подходящ.

Джеси Джей и Queen – Лoндон, 2012 г.

Игрите в Лондон през 2012 г. бяха изпълнени с някои от най-добрите музикални изпълнения на Олимпиадата за всички времена. Церемонията по закриването продължи да вдига летвата с честване на британската поп и рок история. След малко носталгично участие на публиката с помощта на няколко „Ай-о“, които доведоха покойния Фреди Меркюри на партито, китаристът на Queen Брайън Мей и барабанистът Роджър Тейлър поканиха Джеси Джей на сцената, за да накарат публиката да потропва и пляска заедно с версия на „We Will Rock You“.

Оливия Нютън-Джон и Джон Фарнъм – Сидни, 2000 г.

Оливия Нютън-Джон израства в Австралия, въпреки че всъщност е родена в Кеймбридж, Англия. Тя твърди, че възможността да пее на Олимпийските игри е една от „най-вълнуващите почести в живота ми“. Изпълнението ѝ беше в дует с Джон Фарнъм, който през 1986 г. направи световен хит с песента „You’re The Voice“. Двамата се обединиха, за да представят незабравима версия на „Dare To Dream“.

Снимка: Kevin Mazur/Getty Images for The Recording Academy

Какво да очакваме на откриващата церемония през 2024 г.

Церемонията по откриването няма да се състои както обичайно на стадион, а

на над 90 лодки, с които спортистите ще преминат през френската столица

по река Сена. Организаторите пазят в тайна елементите от спектакъла, но обещават зрелищно и нетипично шоу, което си заслужава да се види.

Вече витаят слухове кои световни звезди ще пеят на откриването. Сред спряганите от местните медии имена са тези на Селин Дион, която пристигна в Париж с частния си самолет преди няколко дни, както и на Лейди Гага, която е видяна да репетира с пиано на лодка в Париж, пише sportal.bg.

Снимка: PARIS 2024 OLYMPICS

Кои ще са българските представители на Летните олимпийски игри

България ще бъде представена на Олимпийските игри в Париж от 46 състезатели в 16 дисциплини. В състава на българската делегация влизат и 40 треньори, 8 водачи на отбори и председатели на федерации, 13 медицински лица, както и 4 лица от ръководството и 5 лица от оперативното управление. За знаменосци на родната делегация бяха определени плувецът Любомир Епитропов и боксьорката Станимира Петрова. Най-младата състезателка в българския олимпийски отбор е представителката ни в спортната гимнастика Валентина Георгиева, която ще навърши пълнолетие на 28 юли.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас