Любими коледни песни разказват „приказки“ за единство и мечти

Снимка: WH/LFI

Любими коледни песни разказват „приказки“ за единство и мечти

Снимка: WH/LFI
Сподели

Празничните дни вече се „подават зад ъгъла“ – навън витае студ, но и коледно настроение. Нима има по-подходящ момент да останем у дома с любимите си хора и да се сгушим пред камината, слушайки коледни песни? Всеки от нас си припява Last Christmas, Feliz Navidad и Let It Snow, но техните впечатляващи истории остават непознати за широката публика. Тяхната коледна приказка ще ви разкажем в ArtPortal.

Silent Night

През есента на 1816 г. младият католически свещеник Йозеф Мор е написал коледна поема в шест стиха, която започвала с „Stille Nacht, Heilige Nacht“ (“Тиха нощ, свята нощ” в превод) по повод Рождеството на  Иисус.

Две години по-късно отец Мор се обръща към своя приятел Франц Грубер, местен учител и музикант, с молба да измисли мелодия към стихотворението, която да може да се изсвири на китара за Коледа.  Смята се, че съставянето ѝ му е отнело около един ден. От 1818 г. насам „Тиха нощ“ е преведена от немски на стотици езици.

Снимка: Medford Historical Society
 Jingle Bells

Когато празничната песничка е отпечатана за първи път от музикално издателство в Бостън през 1857 г., тя излиза под заглавието „One Horse Open Sleigh“. Когато е преиздадена две години по-късно, вече е озаглавена по познатия начин –  „Jingle Bells“.

В Медфорд, Масачузетс се твърди, че Джеймс Пиърпонт написва известната си мелодия, докато пие в таверната „Симпсън“ през 1850 г. Датата и мястото на създаване на песента, са малко вероятни. Причината е, че Пиърпонт вероятно не би изчакал седем години, за да я публикува. Проучване на преподавателя от Бостънския университет Кина Хамил е установило, че по това време той все още е бил в Калифорния в търсене на злато.  

Според някои исторически свидетелства

мелодията е изпълнена за първи път по време на благодарствена служба

в църквата на бащата или брата на Пиърпонт.

History Channel представя и друг интересен момент, свързан с песента. Девет дни преди Коледа през 1965 г. двамата астронавти на борда на „Джемини 6“ подават тревожен доклад.

„Имаме обект, приличащ на спътник, който се движи от север на юг в полярна орбита”, гласи той. 

Напрегнатото съобщение за неидентифицирания летящ обект внезапно е прекъснато от мелодията на „Jingle Bells“. Оказва се, че двамата астронавти са взели със себе си на космическото пътешествие хармоника и шепа малки звънчета за шейна, с който изпълняват хита.

Santa Claus Is Coming to Town

Идеята за песента се появява след пътуване в нюйоркското метро. Тогава първите стихове от нея са записани на гърба на плик за писма.   Написаният от Хейвън Гилеспоу и Джей Фред Кутс трак  е изпълнен за първи път от американския комик Еди Кантор в неговото радиошоу. Той смята, че песента е твърде младежка и се налага съпругата му да го убеди да я изсвири, отбелязва Тhe Sunday Post.

През 50-те и 60-те години на миналия век най-големите имена в музиката се опитват да запишат песента. Сред тях са Елвис, Франк Синатра, Анди Уилямс и Дийн Мартин. Може би най-известната версия е на Jackson 5 от 1970 г. Тя е част от първия коледен албум на групата, в който е включена и версията им на I Saw Mommy Kissing Santa Claus.

Last Christmas

Песента е записана през август 1984 г. в лондонското студио Advision Studios. Тя е създадена и продуцирана от Джордж Майкъл, който по това време е едва на 21 години. Той свири и на всички инструменти, звучащи в нея.

“Това беше мъчително усилие”, спомня си звукорежисьорът Крис Портър, който твърди, че

Джордж всъщност не е можел да свири на повечето инструменти. 

По повод на песента Андрю Риджли пише през 2017 г.: „Бяхме хапнали и седяхме заедно, отпускайки се пред телевизора, когато, почти незабелязано, Джордж изчезна на горния етаж за около час. Когато се върна долу, той беше толкова развълнуван, сякаш беше открил злато, което в известен смисъл беше така”. 

По думите му Джордж Майкъл е “извършил музикална алхимия, дестилирайки същността на Коледа в музика”, припомня The Sunday Post. „Wham!“ дарява цялата печалба си печалба от албума, в който е включен тракът, за подпомагане на Етиопия.

Песента е най-продаваният британски сингъл. Бари Манилоу обаче съди групата заради песента, която според него звучи идентично с неговия хит от 1978 г. Can’t Smile Without You. В крайна сметка делото е отхвърлено. 

Тя се завръща в класациите всяка година, особено след трагичната смърт на Джордж Майкъл през 2016 г.

Снимка: ShutterStock
White Christmas

През своите 101 години живот Ървинг Берлин написва близо хиляда песни, сред които God Bless America и There’s No Business Like Show Business. Неговата White Christmas обаче се оказва най-популярната му творба. Произходът на песента остава мистерия. Дори дъщерята на Берлин твърди, че не знае кога и къде я е написал баща ѝ.

„Смятам, че е написана през 1938 или 39 г., вероятно в Аризона или в Ню Йорк, а може би и на двете места“, казва Емет. Мнозина смятат, че Берлин се е вдъхновил да напише White Christmas по време на престой в Бевърли Хилс, докато е работил по филм,. Твърди се, че по това време той силно е тъгувал по семейството си, предаде CBS.

Премиерата на песента по радиото е на Коледа през 1941 г., само 18 дни след Пърл Харбър. Тя се излъчва в шоуто на Бинг Кросби. Само осем месеца по-късно зрителите ще го чуят да я пее във филма Holiday Inn.

Feliz Navidad

„Идеята на „Feliz Navidad“ беше да се опитаме да обединим хората“, казва създателят на песента и деветкратен носител на Грами – Хосе Феличиано. „Мисълта ми, когато написах песента, беше, че няма значение на какъв език пееш,

усещането за Коледа е присъщо на всички нас“,

пише NBS News. Певецът и текстописец е измислил минималистичен, но запомнящ се текст на известната си коледна класика. Със само 19 думи, шест на испански и 14 на английски, той успя да завладее милиони хора по света и същевременно отдаде почит на пуерториканските си корени. Постига го използвайки куатро – инструмент, който произлиза от китарата. Той  е в центъра на празничната традиция на Пуерто Рико за коледуване по празниците.

Let It Snow

В горещ летен ден в Лос Анджелис през 1945 г. текстописецът Сами Кан и композиторът Жул Стайн създават песента си Let It Snow!  Съобщава се, че Кан искал да избяга от офиса и да се отправи към плажа, но Стайн седнал на пианото, за да работи върху мелодия, която според него звучала „готино“.

Казах на Джул: „Защо не отидем на плажа и не се разхладим?“ А той отвърна:

„Защо не останем тук и не напишем зимна песен?“

Отидох до пишещата машина. „О, времето навън е ужасно, но огънят е толкова прекрасен. Тъй като няма къде да отидем, нека вали сняг, нека вали сняг, нека вали сняг“

Двамата мъже започват да развиват измислени теории, че ги вали сняг, съобщават от CBC. В резултат на тяхната игра се “ражда” песен. Текстът ѝ е едва 16 реда, заради което някои се шегуват, че Кан твърде много е бързал да стигне до плажа.

Santa Baby

През 1953 г. текстописецът Филип Спрингър написва текста на Santa Baby за около 10 минути в апартамента си в Манхатън. Той не вярва, че песента ще бъде хит. Въпреки това, той решава да я предостави на звездата от Бродуей Ерта Кит.

Продуцентите ѝ смятат, че песента е малко секси; но след като чуват текста, разбират, че ще се превърне в хит. След излизането си през 1953 г. Santa Baby тя в действителност става емблема на празничния сезон. Въпреки успеха на записа, доста хора се разстройват от текста на песента. Стига се до момент, в който кралят и кралицата на Гърция искат тя да бъде премахната от театрално представление.

Години по-късно Мадона също записва Santa Baby.  Тя успява да продаде над 250 000 копия и дарява приходите. Певицата не само съумя да съживи песента, но и отново да я върне в празничните класации. 

Актуално

Избрано за вас