Концертът „Жената и китарата“ обхваща пет века история

Снимка: José Manuel Dapena

Концертът „Жената и китарата“ обхваща пет века история

Снимка: José Manuel Dapena
Сподели

Институт Сервантес- София организира концерт на класическа китара в изпълнение на Хосе Мануел Дапена – „Жената и китарата“. Събитието ще се проведе на 7 март 2024 г., четвъртък, от 18:30 ч. в Софийската градска художествена галерия по повод Международния ден на жената.

Дапена ще изпълни репертоар, състоящ се
само от произведения на испански жени.
Те обхващат пет века история. В тях ще чуем едно произведение, създадено за китара през 1557 година от монахинята Грасия Баптиста. Ще има и съвременни музикални творби от жени. Измежду тях ще открием също музикални изпълнения на някои от най-известните галисийско-португалски „Кантигас де Амиго“, характеризиращи се със средновековния си женски поетичен глас.
Снимка: Фейсбук
Хосе Мануел Дапена е един признат китарист и преподавател по класическа китара в Професионалната консерватория на Сантяго де Компостела. Той е
свирил на най-престижните зали в света.
Многолик и отворен към различни стилове музикант, който изпълнява транскрипции от Бах до съвременни творби с персонална нотка. Има силен интерес в развитието на монографични програми като  тази в „Жената и китарата“ , която ни предлага тази по повод на Международния ден на жената.
В програмата ще чуете още интерпретации по три средновековни песни от Глория Вилянуева (Барселона, 1953), разработки по Мария Мендоса (Овиедо, 1975), пет танца от Мария Роса Хил (Барселона, 1930) и композиции от Тереса Борас (Манреса, 1923-2010).

Актуално

Избрано за вас