Детските песнички от българското кино, с които израснахме

Детските песнички от българското кино, с които израснахме

Сподели

Как би изглеждало едно детство, ако не е изживяно под съпровода на детски песнички? Не искам да си го представям… Няма да е толкова шумно и жизнерадостно, няма да е „реално и вълшебно“.

Детските песнички са неизменна част от живота на всяко дете.

Майките пеят на децата си още докато са в корема им, след това идват приспивните песнички, „Мила моя мамо“ и „Зайченцето бяло“, с които малчуганите учат първите си думи.

Освен вечните детски песнички, с които всички порастваме, има още едни, които са белязали цяло поколение. Това са тези от класическите български филми за деца. По повод Деня на детето си припомняме най-емблематичните от тях.

„Къде остана детството“ – из „Войната на таралежите“


Музика: Кирил Цибулка

Текст: Миряна Башева

Тази песен носи толкова носталгия и за разлика от останалите, които най-често са от името на децата – в тази говори един вече пораснал малчуган, който вече дори има „собствен наследник“. Изпълнението е от неповторимия Асен Кисимов, известен като Бате Асен.

„Войната на таралежите“ е 5-сериен игрален филм от 1978 г. на режисьора Иванка Гръбчева. Създаден е по едноименния роман на Братя Мормареви.

„Мъжът има винаги право“ – из „Войната на таралежите“


Песента звучи ли ви позната? Именно със същата мелодия, но с различен текст започва филмът „Войната на таралежите“. Изпълнението е на Надя Милушева.

„Детство мое“ – из „Неочаквана ваканция“


Музика: Вили Казасян

Текст: Богомил Гудев

Песента от сериала „Неочаквана ваканция“ (1981 г.) бе

избрана за най-любимата мелодия за деца у нас

в допитване на БГ Радио, проведено през 2006 г. Изпълнението ѝ е поверено на известната някога вокална група „Студио В“, основана още през 1972 г. от маестро Вили Казасян. Оказва се, че и до днес никой не си спомня кои са гласовете, които се чуват в записа.

Повечето българи смятат, че най-любимата детска песен е изпята от актрисата Албена Чакърова, изиграла главната роля в сериала. Един от гласовете в „Детство мое“ обаче е на Ани Върбанова – популярно име в поп музиката ни през 70-те и 80-те години. Знае се, че в студиото влиза и певицата Надежда Казасян.

Неочаквана ваканция“ на режисьора Васил Мирчев е със звезден състав.

Участват: Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Никола Анастасов, Кирил Господинов, Тодор Колев, Досьо Досев и др.

„Тече, всичко тече“ –из „Васко да Гама от село Рупча“


Музика: Симеон Пиронков

Текст: Миряна Башева

Песента е в изпълнение отново на Асен Кисимов и е създадена за 6-сериен телевизионен игрален филм „Васко да Гама от село Рупча“. Продукцията е от 1986 г. на режисьора Димитър Петров, по сценарий на Братя Мормареви. В главната роля е Иван Ласкин.

„Аз не съм вече дете“ – из „Рицарят на Бялата дама“

Всичко, което трябва да знаете за тази песен, е събрано в едно име – Спаска Спасова. „Композитор — Спаска Спасова, диригент — Спаска Спасова, солист — Спаска Спасова“. В ролята на Спаска Дългата е Надя Милушева.

Чуваме я за пръв път в „Рицарят на бялата дама“ – български 3-сериен филм от 1982 г. на режисьора Петър Каишев. Музиката е композирана от Атанас Бояджиев и Петър Ступел.

Друга емблематична песен от този филм е „Рицари“.

Актуално

Избрано за вас