„Молец“ триумфираха на Годишните Музикални Награди на БГ Радио 2024

Снимка: БГ Радио

„Молец“ триумфираха на Годишните Музикални Награди на БГ Радио 2024

Снимка: БГ Радио
Сподели

Дълга колона от автомобили напуска зала „Колодрум“ в Пловдив. Вървя покрай чакащите коли и въпреки затворените прозорци от няколко от тях ясно чувам да звучи музиката на „Молец“. Това изобщо не е изненадващо, имайки предвид, че току-що именно „Молец“ завладяха Годишните Музикални Награди на БГ Радио 2024,

спечелвайки в цели четири категории.

Една вечер в годината, която събира елита на българската музика на едно място. Изключително бляскаво събитие, което празнува таланта и труда на едни от най-обичаните български изпълнители. Церемонията по връчване на Годишните Музикални Награди на БГ Радио се проведе на 26 май в Пловдив.

Снимка: БГ Радио

Камерите са готови, водещите – Рафи и Ненчо Балабанов, преговарят за последно думите си и след миг са на сцената, за да открият вечерта. Какво по-добро начало от най-голямото име на музикалната сцена у нас – Лили Иванова.

Цялата зала е на крака и я аплодира.

А тя, пейки, свали обувките си, изпрати въздушна целувка на Веско Маринов и накара цялата зала да пее в един глас с нея. „Все едно публиката я оживи“, чувам глас до мен. Симбиозата между публиката и артиста е специална и вечерта на наградите го доказва.

„Колкото и да пляскаме няма да е достатъчно“, казва Ненчо след като публиката изпрати Лили Иванова с викове „Още“.

Лили Иванова; Снимка: Art Portal

Категориите на Годишните Музикални Награди на БГ Радио са десет, победителят във всяка обаче е само един, а конкуренцията е ожесточена.

Самата номинация вече е достатъчно признание за всеки, който през последната година е влагал сърцето си в музиката, която прави.

По време на церемонията се редуваха музикални изпълнения и връчване на награди. Първата категория, която намери своя победител беше Бг Изпълнителка. Наградата отиде при Дара Екимова, въпреки че в категорията бяха номинирани още: Мария Илиева, Михаела Филева, Тони Димитрова и Дара.

В категорията БГ Изпълнител наградата отиде при Миро.

„Благодаря, не знам какво да кажа“, започна той, приемайки отличието. „Скъпи колеги, с които бяхме номинирани, гордея се с вас“, допълни той.

Роби Николов спечели в категорията БГ Дебют; Снимка: Art Portal

Победител в категорията БГ Дебют стана Роби Николов, който изгря на сцената, работейки с група „Молец“, но създава и самостоятелно творчество. „От години се боря музиката ми да стигне до вас, до широката аудитория“, започна Роби и добави: „Надявам се тази награда да е мотивация за всички млади изпълнители…

Имаме какво да покажем“.

А Юли и Крис от „Молец“ грабнаха статуетки за категориите БГ Текст, БГ Албум, БГ Дует/Трио/Вокална група и БГ Видеоклип.

Група „Молец“; Снимка: Art Portal

Единствената категория, в която „Молец“ бяха номинирани, но отстъпиха първенството беше БГ Песен. Там наградата отиде при Дара Екимова, която изпълни на живо песента, с която спечели – „Дишай“.

Интересна тенденция, която можем да забележим от последните години, е че обещанията за дуетни песни, изречени от тази сцена, се сбъдват. Преди две години на наградите на БГ Радио Миро и Мария Илиева обещаха, че ще направят песен заедно. Миналата година я изпълниха за първи път точно на тази сцена, на която днес печелят наградата за най-добра комбинация. Песента „Ако утре няма днес“ е една от най-номинираните тази година.

Мария Илиева и Миро спечелиха в категорията БГ Комбинация; Снимка: Art Portal

Още в началото на церемонията Графа изпълни последната си песен “Burnout“, която със своето свежо звучене и ретро нотки зареди публиката. Най-новите си парчета изпълниха още Мария Илиева с песента ѝ „100 причини“, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, както и Дара и Венци Венц‘. Любо Киров и Михаела Маринова разтърсиха залата с изпълнението на най-новата им дуетна песен – „Вселена“, а Михаела Филева запали сцената със своята “La musica“. Дебютно беше и изпълнението на Дони и Софи Маринова и дуетната им песен.

Графа; Снимка: Art Portal

„Те нямат нужда от представяне“, казаха водещите приветствайки група Молец на сцената. Юли и Крис изпълниха песента „Бял лист“, след което веднага се качиха отново на сцената, за да получат наградата за БГ Дует/Трио/Вокална група.Благодарим ви, че подкрепяте независимата българска музика… Без вас няма нас“, каза Юли Славчев, приемайки наградата. В благодарствените си речи, те благодариха и на Бог, който според групата е зад всяка песен.

Спечелвайки в категорията БГ Текст, Крис Макаров отбеляза: „Тази категория беше една от най-важните за нас, защото наистина влагаме много в тестовете си“.

За втора поредна година

наградата за видеоклип отива при режисьора Крис Захариев, който стои зад всички проекти на група „Молец“.

Крис Захариев; Снимка: Art Portal

Наградата БГ Група грабнаха Б.Т.Р. Да бъдеш в банда не е лесно“, каза Наско от Б.Т.Р, приемайки наградата. „Пожелаха на всички млади изпълнители да имат същото дълголетие като това на групата“. Тази година те отбелязват 30 години на сцена.

Б.Т.Р. спечели в категорията БГ група; Снимка: Art Portal

Бляскавата вечер завърши с обявяването на специалната награда БГ Вдъхновение на името на Ана-Мария Тонкова. Носител на отличието тази година беше Кирил Маричков, който обаче не присъстваше на церемонията, но отправи видео послание.

„Фондацията“; Снимка: Art Portal

„Всеки има вдъхновение, моето е Джон Ленън“, започна той. „Ленън изпя че животът е това, което ти се случва докато си правиш други планове, така се случи и на мен“. Статуетката приеха от негово име приятелите му от „Фондацията“, които закриха вечерта с изпълнения, към които се присъединиха още Миро, Любо, Наско от Б.Т.Р., Михаела, Дара Екимова.

„Ако музиката случайно спре – продължавайте да пеете“,

беше посланието, с което приключи вечерта. А това, което недокрай може да бъде уловено от камерите са емоциите, красотата и усмивките, които остават дори, когато камерите вече не работят.

Актуално

Избрано за вас