Мандолинна музика под звездите на остров ,,Света Анастасия“

Снимка: Фейсбук/Остров Света Анастасия

Мандолинна музика под звездите на остров ,,Света Анастасия“

Снимка: Фейсбук/Остров Света Анастасия
Сподели

Музика от мандолини ще звучи на остров ,,Света Анастасия“. Досега подобен концерт не е правен под звездите на късчето земя сред морето, обявиха организаторите от Община Бургас пред Труд News.

На 8 юли, в понеделник, на откритата сцена на острова започва концертът „Фолклорът в класиката“. Събитието ще представи на публиката един от най-добрите изпълнители на българската мандолинна музика. Това са Мандолинен квинтет „Сезони“, носител на национални и международни отличия.

Началният час е 19.00, като пътуването до острова ще се извършва с кораб от Магазия 1. Обявеният курс за концерта е в 18.00 ч. Входът е свободен, като се заплаща единствено билетът за пътуване на стандартна цена.

Снимка : Фейсбук/Mandolin Quintet Seasons
Още детайли

Мандолинен квинтет „Сезони” в състав Пламен Маслев и Евдокия Бобоцова – мандолини, Маргарита Калчева – контрабас, Милен Джуров и Росен Балкански – китари, е вече 26 години на българската и международна сцена. Формацията концертира в цял свят. Носител е на награди от международни конкурси.

В концерта ще участват и млади таланти от  НУМСИ „Проф. П. Владигеров“. Това са Марина Янкова – виолончело, и Миа Клеппе – контрабас.

„Фолклорът в класиката“ ще представи многообразие от творби, композирани на база на фолкора от националността на включените композитори, пресъздадени със средствата на класическата музика. Включени са популярни европейски и български композитори – Никола Атанасов, Албенис, Дебюси, Хайдн, Никос Харизанос, Гардел.

Също и нова българска музика – композиции на българските композитори Росен Балкански – един от малкото творци, които пишат за мандолинна формация, и на композиторката от Бургас- Петя  Тончева.

Включената в концертната програма нейна пиеса „Кой открадна есента“ е за соло виолончело и в нея ще свирят двете талантливи ученички от Музикалното училище в Бургас, съвместно с квинтет „Сезони“.

Снимка: Фейсбук/Mandolin Quintet Seasons

Интересен акцент в програмата на квинтета е пиесата от Клод Дебюси – „Golliwog’s Cakewalk“, аранжирана за мандолинен квинтет от композитора Росен Балкански. В програмата, са включени две произведения и от музикалния гений Йозеф Хайдн.

Публиката ще чуе и гръцка музика. В програмата е включена композиция от гръцкия композитор Никос Скалкотас – „Kretikos“ – танц, изграден върху гръцкия фолклор. В творческия продукт място има и съвременният гръцки композитор Никос Харизанос с три гръцки танца.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас