Музика от „Междузвездни войни“ зазвуча в Космоса

Снимка: Polaris Program/X

Музика от „Междузвездни войни“ зазвуча в Космоса

Снимка: Polaris Program/X
Сподели

Програма „Поларис“ съобщи, че се е обединила с Детската изследователска болница „Сейнт Джуд“ и El Sistema USA, за да създаде това, което те наричат „Хармония на устойчивостта“. Това е космическо изпълнение, „вдъхновено от универсалния език на музиката и безмилостната борба с детските ракови заболявания и болести“.

Сара Гилис, член на екипажа на „Поларис Зора“, е и цигуларка. Тя  беше сред десетките други музиканти, които изпълниха „Темата на Рей“ на Джон Уилямс от „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Изпълнението им „символизира единството и надеждата, подчертавайки устойчивостта и потенциала на децата навсякъде по света“, пише списание People.

Песента беше „записана в Космоса и изпратена на Земята“  чрез сателит на Starlink (SpaceX).

„Докато пътуваме около нашата красива Земя по време на тази петдневна мисия, искахме да споделим този специален музикален момент с вас“. Това каза тя в клип, споделен на страницата на SpaceX в X.

Гилис, която работи като водещ инженер по космически операции, е „възпитана от ранна възраст да бъде класически цигулар“, според уебсайта на Polaris Dawn. Докато е в гимназията, нейният ментор Джо Танър „я насърчава да се занимава с космическо инженерство“. 

Снимка: Polaris Program/X

През 2015 г. Гилис започва стаж в SpaceX, а по-късно преминава на работа на пълен работен ден в програмата за обучение на астронавти. Но страстта ѝ към музиката никога не утихва. Сега любовта ѝ към музиката и Космоса се преплитат по време на последната ѝ космическа разходка с „Хармония на устойчивостта“. Музикалната тема е изпълнена

 „с надеждата да вдъхнови следващото поколение да погледне към звездите“.

„Това партньорство се основава на споделена вяра в силата на човешката устойчивост и преследването на необикновени цели“, се казва в изявлението на „Поларис Зора“ на нейния уебсайт.

Снимка: Polaris Program/X

Астронавтите на историческата мисия се отдалечиха на около 870 мили от Земята, което ги превърна в най-далечната космическа мисия с екипаж след мисията на Аполо 17 на Луната през 1972 г., според Vox и Space.com.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас