Найден Тодоров представя Бетовен със Симфоничния оркестър на Сан Ремо

Снимка: Виктория Вучева

Найден Тодоров представя Бетовен със Симфоничния оркестър на Сан Ремо

Снимка: Виктория Вучева
Сподели

Маестро Найден Тодоров гостува отново в Италия. На 6 април той ще представи Концерт за пиано №3 и Симфония №2 от Бетовен  със симфоничния оркестър на Сан Ремо. Солист на вечерта ще бъде младата пианистка Мая Оганян. Тя е носителка на множество престижни награди, сред които „Шуман“, „Vienna Grand Prize Virtuoso Competition”, “Orbetello Piano Competition”, “La Palma D’Oro” и др.

2024 г. се оказва годината на Бетовен за маестрото, който има поредица от концерти с музиката на австрийския гений. На турнето, организирано от Филхармонията в САЩ, той дирижира увертюрата „Кориолан“,  трети и пети концерт със солист Ивайло Василев, както и Симфония №7. В София, Русе и Букурещ представи четвърти концерт със солист  Елена Башкирова и Симфония №4.

Найден Тодоров е сред любимите диригенти на симфоничния оркестър на Сан Ремо. С него го свързва повече от десетгодишна история. Винаги приеман с възторг от италианските музиканти, те и този път не скриха ентусиазма си от срещата с него.

Симфоничният оркестър на Сан Ремо е една от

най-старите и престижни италиански музикални организации.

Основан през 1905 г., той е част от 12-те държавни оркестри  и е културна институция  с регионално значение в Лигурия. От 2003 г. оркестърът придобива юридически статут на фондация. В своята дълга история той е работил с най-великите диригенти и солисти. Основното място за неговите концерти е оперният театър на казино Сан Ремо.

След Италия маестро Тодоров се завръща в София, където му предстоят концерти с Веско Ешкенази, Бомсори и Сабине Майер.

Актуално