Млади виртуози с концерт в зала „България“ на 7 март

Снимка: Kate Sol

Млади виртуози с концерт в зала „България“ на 7 март

Снимка: Kate Sol
Сподели

Две виртуозни звезди на новото поколение ще зарадват меломаните с таланта си на 7 март. Световноизвестната млада челистка, лауреат на конкурсите „Чайковски“ и „Енеску“  Анастасия Кобекина ще направи дебюта си в България с Вариации Рококо за виолончело и оркестър от Чайковски. Диригентската палка е в ръцете на младата и вече обичана от столичната публика диригентка Вилиана Вълчева. Тя допълва програмата с Фантазия „Франческа да Римини“ от Чайковски и Втора симфония от Шуман.

Известна с музикалното си безстрашие и „почти поразителна искреност“ (The Strad), наречена от Le Figaro „ненадминат музикант“, Анастасия Кобекина впечатлява със своята

спираща дъха музикалност и техника, както и изключителната си гъвкавост

и заразителна като личност. През май 2023 г. Анастасия подписа изключителен договор със Sony Classical, а дебютният ѝ албум е планиран да излезе през този месец. Изпълненията на Анастасия я отвеждат на престижни зали по целия свят, в това число Концертхаус – Амстердам, Линкълн център, Концертхаус – Берлин, Тонхале -Цюрих и др.

Кобекина свири на

виолончело Страдивариус от 1698 г.,

щедро заето от Фондация Страдивариус Habisreutinger.

Снимка: Софийска филхармония

Вилиана Вълчева е сред изявените млади  диригенти на България. Получава средното си образование в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ със специалност „пиано“. Продължава обучението си в Швейцария – в „Hochschule der Künste“ в Берн.

Завършва с отличие магистратура по оперно-симфонично дирижиране в Люцернския университет по музика в класа на дългогодишния главен диригент на Цюрихската опера проф. Ралф Вайкерт. Следват майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез.

През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева дирижира приетата възторжено българска премиера на мюзикъла „Семейство Адамс“ в рамките на фестива „Opera open“ – Пловдив, участва и в летния фестивал „Symfonia Umenia“ в Братислава с ансамбъла на „Щатскапеле Берлин“.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Актуално

Избрано за вас