Милен Апостолов след „Икар“: Казаха ми, че ще пожъна успехи още преди да са ме чули да свиря

Снимка: Светослав Караджов

Милен Апостолов след „Икар“: Казаха ми, че ще пожъна успехи още преди да са ме чули да свиря

Снимка: Светослав Караджов
Сподели

Маестро Милен Апостолов за поредна година спечели „Икар” за авторска музика. През 2024 г. със статуетка беше възнаградена работата му в „Преображението” по Франц Кафка на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград.

Срещнахме се с него минути след края на церемонията по връчването на наградите, организирана от Съюза на артистите в България. Като медийните партньори на събитието – стрийминг платформата 7Arts и Art Portal News, имаха възможността да са едни от първите, поздравили младия артист.

„Наградата „Икар” със сигурност е голямо признание. Екипът на „Преображението” работи по специфичен начин, заради което всеки един компонент е важен. Нямаше как да постигна този успех без своите колеги”, така диригентът коментира престижното си отличие.  Той не пропусна да отбележи, че посвещава своята награда именно на целия постановъчен и актьорски екип на пиесата.

„Посланието, което иска да предам на публиката със своята музика, е различно всеки път. Ако трябва да обобщя обаче – бих казал, че

искам хората да летят и да се губят постоянно,

защото това е най-хубавото”, изтъкна Апостолов, според когото музиката внася баланс в живота. Защо? – Защото учи същевременно на непримирение и смирение.

Маестрото подчерта, че един артист никога не трябва да спира да търси себе си. Причината е, че гилдията е натоварена с нелеката задача да подпомогне възтържествуването на българското изкуство. Според него за целта артистите трябва да продължат да водят своите ежедневни „битки” – дори и когато знаят, че са обречени.

„Звучи фаталистично, но няма нищо по-красиво от това”, категоричен е той. Диригентът все пак признава. че по пътя си към тази висша цел, артистите често се сблъскват с предизвикателства и лишения.

„Колко и красиво да изглежда идеята от обикновен човек диригентът да се превърне в музика, то всъщност може да бъде и тъжно на моменти”, споделя ни той.

Разказва ни, че с усмивка, вдъхновение и приятелска ръка по нелекия път продължава да го съпровожда и човекът, открил таланта му. Това е режисьорът Димитър Стефанов.

„Ще се занимаваш с театрална музика и ще пожънеш много успехи”,

предрекъл му още през 2018 г. той.

„Странното е, че той тогава не беше чувал моя музика, а просто ме чу да разсъждавам за изкуството”, спомня си маестрото.

Актуално

Избрано за вас