Страстни огнени танго ритми на острова „Света Анастасия“

Снимка: Държавна опера – Бургас

Страстни огнени танго ритми на острова „Света Анастасия“

Снимка: Държавна опера – Бургас
Сподели

Първата музикална проява на Държавна опера Бургас на о. „Света Анастасия“ е концертен спектакъл посветен на тангото. Той представя по атрактивен начин красотата на латино ритмите на живописната открита сцена край морския бряг.

Събитията от „Купон на Острова“ са доказали притегателната си сила и всеки път островната сцена се оказва твърде тясна да побере всички желаещи. Тези, които искат да преживеят усещането за съчетания на музика, романтика и неповторим залез над морето.

За любителите на силните страсти, шеметните музикални мотиви и характерната емоционалност на тангото в съботната вечер е концертът „Танго класика – нощ на страстта, тангото и емоциите…“.

Снимка: Държавна опера – Бургас
Повече за концерта

Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство в лятната програма на бургаския културен институт. Те се съчетават различни музикални жанрове, представени чрез разнообразни изразни средства.

Музикалните мотиви, които ще прозвучат на концерта в събота, са вплели в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за Южна Америка, както и отношението към емоционалното взаимодействие в танца на един мъж и една жена.

Тангото е популярен жанр в изкуството. То има различни направления – танго музика, танго поезия и танго танц. Възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента.

Маестро Астор Пиацола е признат в историята на музиката като обновител на аржентинското танго. Според специалистите, неговото творчество е достъпно както за ценителите на класиката, така и за почитателите на други музикални жанрове.

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов. Той е носител на престижния приз „Музиканта на годината“ 2022 в анкетата на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Този талантлв музикант ще се представи на концерта на Острова.

Младият талант е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Всъщност той е първият музикант от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър.

Снимка: Държавна опера – Бургас

В концерта „Танго класика“ на Острова ще участват: Стоян Караиванов /бандонеон/ & Ася Караиванова /контрабас/. Също така и Илиана Тодорова – пиано, Христо Белчев – цигулка, Евгения Маркова – цигулка, Наталия Султанова – цигулка, Нели Маринова – виола, Добриана Добрева – виолончело.

Снимка: Държавна опера – Бургас

„Съчетавайки познати мелодии от класическата музика с аржентинското танго и вълшебната музика на Астор Пиацола, този концерт обещава да Ви отведе на неповторимо пътешествие в кварталите на Буенос Айрес“, разкриват философията на музикалния проект самите изпълнители, които ще представят пиесите с майсторство, вкус, страст и лична харизма.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас