Стриймингът на музика е донесъл най-много пари на автори и композитори през 2022 година

Стриймингът на музика е донесъл най-много пари на автори и композитори през 2022 година

Сподели

Стриймингът се е превърнал в най-големия източник на доходи за композитори и автори на текстове през 2022 година. Той е помогнал за увеличаване на постъпленията от колекциите им с повече от една четвърт до 10,83 милиарда евро. Това се посочва в доклад на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори (CISAC), публикуван днес и цитиран от Ройтерс.

Хонорарите от дигиталните колекции са скочили с близо 34 на сто до 4,2 милиарда евро през 2022 година. Повечето потребители са прибегнали към абонаментни услуги за музика и видеа, се посочва в доклада.

След бума по време на пандемията

стрийминг колекциите са нараснали двойно

спрямо равнищата преди COVID-19 и са били около 35 на сто от общите колекции за създатели на музика, надминавайки радиото и телевизията.

Хонорарите от предавания на живо и публични прояви, включващи концерти, изложби и театрални постановки, са скочили с 69,9 на сто до 2,68 милиарда евро през 2022 година. Но са останали под нивата от 2019 година от около 7,9 на сто след срива по време на пандемията.

Развлекателните програми на живо са продължили възхода си през 2023 година заради отложеното търсене и може да надвиши  предпандемичните равнища, се посочва в доклада.

Перспективата след 2023 година остава несигурна

заради опасения за потребителските разходи

и затягането на бюджетите за турове на артистите.

По-рано тази седмица гигантът в стрийминг услугите Spotify съобщи за растеж от 26 на сто в броя на активните месечни потребители. Те са достигнали до 574 милиона души през третото тримесечие. Това надвишава собствените им и на анализаторите прогнози за 565,7 милиона души, пише БТА.

Президентът на Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори Бьорн Улвеус, който е един от основателите на популярната шведска група „АББА“,  заяви, че изкуственият интелект може да окаже влияние върху постъпленията на музикалната индустрия в бъдеще.

„Това може да не засегне колекциите на творците през 2023 година, но през идните години ще стане. Точно сега творците трябва да седнат на масата с технологичните компании и високопоставени политически лица“, коментира Улвеус.

Актуално

Избрано за вас