Събират се средства за нов тираж на биографията на Емил Димитров

Снимка: БНР архив

Събират се средства за нов тираж на биографията на Емил Димитров

Снимка: БНР архив
Сподели

Стартира кампания за събиране на средства за нов тираж на автобиографията на Емил Димитров. Инициативата е на адвокат д-р Христина Георгиева, хоноруван преподавател в УНСС.

Кампанията има за цел да набере средства, с които да се финансира нов тираж от единствената оригинална автобиография на Емил Димитров, излязла за първи път през 2000 г., като част от поредицата „Прочутите“ на издателство „Слънце“.

Към момента книгата „Емил“ не е налична на българския книжен пазар,

защото тиражът ѝ е изчерпан. Авторката на книгата Гергана Михайлова събира между страниците не само житейския път на знаменитата емблема на българската музика, но и любопитни факти за живота му, известни на малцина.

Снимка: Издателство „Слънце“

„В основата на кампанията е дългът ни да запазим паметта на великите личности, прославили родината ни по света“, отбелязват организаторите. „Защото споделяме мнението на проф. Атанас Семов: „Народ без памет е народ без бъдеще! Народ без памет е население!“

В своята анотацията към книгата композиторът Здравко Радоев пише: „Трябва да се разбере един прост факт – нямаме друг певец, който да е пял своите собствени композиции и да ги е направил шлагери не само в България, но и в много страни на света.

Емил е единственият…

Спомням си за един фестивал в Братислава. Отидохме с мерака да вземем награда и вече не си спомням взехме ли. Но помня, че седнахме на една маса с френски певци, които, като разбраха, че сме българи, веднага възкликнаха: „А-а-а, Емил Димитров. Неговите песни се пеят във Франция с голям успех. Беше станал емблема на България и като композитор.“

„Емил Димитров даде на България толкова много! Сега е наш ред да дадем от себе си, за да се издаде нов тираж на книгата „Емил“, призовават създателите на инициативата.

„По този начин ще му благодарим: за песните, за таланта,

за това, че избра да остане в България – в държавата, която не го одобри за членство в Съюза на българските композитори, защото „не отговарял на изискванията“ – „нямал музикално образование“. Докато междувременно стана първият българин, вписан в Съюза на френските композитори!“

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас