Васко Василев подготвя биографичен филм и голямо турне в България

Снимка: Szczecin Classic

Васко Василев подготвя биографичен филм и голямо турне в България

Снимка: Szczecin Classic
Сподели

Животът на Васко Василев във филм и концерт ще бъде показан пред българската публика в голямо национално турне, което започва през ноември и ще обиколи 18 български града.

Дотогава виртуозният цигулар има плътно разграфен график между ангажиментите му в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон и концертите в Япония и Европа, пише журналистът на btv Георги Тошев.

Фото кредит: Костадин Кръстев – Коко

В интервю за медията Васко Василев се връща в спомените си до момента, в който има възможност да

свири на цигулката на Паганини.

„Свирил съм на много цигулки от същия майстор, но тази е наистина уникална, чувството е все едно имаш микрофон вътре в самата цигулка. Просто жестоко…“, споделя той.

На въпроса дали цигулката има цена Васко Василев отговаря: „Абсолютно не. Мисля, че тази цигулка се нарежда сред съкровищата като „Мона Лиза“, произведенията на Микеланджело – едни от най-хубавите неща в света, оставени от хората. Тя се казва Гуарнери дел Джезу (Guarneri del Gesù), защото вътре има кръст и казват, че е белязана от Бога.“

Българският цигулар разказва и за участието му във филм, къйто японската телевизия снима, именно за Паганини.

Снимка: Facebook

През есента Васко Василев започва голямо национално турне, което ще бъде и представяне на филм за живота на известния музикант.

Филмът и турнето носят името „Васко и цигулката“.

„Като малък ми казваха „цигу мигу“, спомня си с усмивка цигуларят.

„За концертите в България съм подготвил много интересни неща. Ще бъда само аз и цигулката и предимно ще свиря Паганини“, издава той. А за филма разказва: „Филмовият екип ме следваше навсякъде – в Япония, Испания, България, в Милано. Ще бъде интересен филм, включващ много лични неща“.

В предстоящото си турне цигуларят ще посети градове, в които никога не е свирил като Гоце Делчев, Дупница, Димитровград, Сандански. А Шест месеца преди концерта му в Пловдив билети вече няма.

„На 26 май съм в Париж. Ще свиря на Айфеловата кула в чест на българския празник 24 май. А на 5 ноември започваме турнето в България с концерт в НДК“, каза още Васко Василев пред btv.

Билетите за турнето вече

Актуално

Избрано за вас