Виолончеслистът Лъчезар Костов изнася концерт във Филхармонията

Виолончеслистът Лъчезар Костов изнася концерт във Филхармонията

Сподели

В зала „България“ от 19,30 ч, на 26- ти февруари предстои концерт на виолончелиста Лъчезар Костов като солист. Той ще бъде представен с Нов симфоничен оркестър с диригент Петко Димитров. Костов е роден в Пловдив, завършва там в НУМТИ „Добрин Петков“, а висшето си образование получава в университета Йейл. Защитил е докторска степен по музика от университета Райс. В момента Лъчезар Костов е концертмайстор на оркестъра на Балтимор (Baltimor Symphony Orchestra). В Америка има и други български музиканти в различни щати. Последният път, когато идва в България, свири концерт на Любомир Пипков в Софийската филхармония. 

В програмата

ще звучат творби на Антонин ДворжакКонцерт за виолончело и оркестър, който е писан в Ню Йорк. Както и на Чайковски – Симфония „Манфред“, една рядко свирена симфония. По нетипичен Чайковски представя като звучене. Имало едно време един граф, който живеел сам със слугите си в древен замък във високите планини на Швейцария. Той се чувствал прокълнат заради ужасно деяние в миналото. Така започва

историята на „Манфред“,

героят на едноименната драма в стихове на Байрон, разказват от НСО. Четиринадесет години по-късно, през 1882 г., руският диригент, пианист и композитор Милий Балакирев (1837-1910) си припомня темата за „Манфред“ при кореспонденция с друг, по-млад колега, също достоен да бъде включен в „Могъщата петорка”, ако случайността не го бе запратила да живее в Москва, вместо в Санкт Петербург – Чайковски.

Предмет на кореспонденция между двамата е едно по-ранно програмно произведение на Чайковски по сюжет, заимстван от английската литература –„Ромео и Жулиета”, което той пише по идея на Балакирев. Сега Балакирев решава да помогне по същия начин. Манфред, пише той, „не пасва на неговите собствени представи и разбирания, но за сметка на това приляга на Чайковски като ръкавица“.

Снимка: bnr.bgМаестро Петко Димитров  е завършил консерваторията Пийбоди към университета Джон Хопкинс и Мичиганския университет. Бивш музикален директор е на редица младежки оркестри в САЩ, понастоящем директор на ансамблите в Англо-американското училище в София. Той е първият диригент, който кани Лъчезар да свири в София, когато е само на 17 години.

Концертът в зала “България”

е по инициативата „Да си върнем музикалните таланти на България“. Лъчезар Костов пристига от САЩ специално за участието си в това за музикално събитие по покана на диригента на Нов симфоничен оркестър Петко Димитров.

Нов симфоничен оркестър

 е създаден преди 30 години от музикалния критик Юлия Христова. Днес съставът е утвърден като институция, стъпила върху европейските музикални традиции и представила богат репертоар включващ музиката от барока през класиката и романтизма до авангарда. Оркестърът е единствената българска културна институция, адаптирала изцяло американския модел на частно финансиране и мениджмънт. През годините са привлечени над 800 дарители – личности, фамилии, организации, корпорации. Над 1000 са младите музиканти минали през школата Нов симфоничен оркестър.

 

Актуално

Избрано за вас