Защо интересът към грамофонните плочи и дисковете се завръща?

Снимка: pexels

Защо интересът към грамофонните плочи и дисковете се завръща?

Снимка: pexels
Сподели

От няколко години се наблюдава все по-голям интерес към грамофонните плочи, включително и от младите хора, пише БТА.

Този уикенд в Дома на киното в София

базар за плочи събра почитатели на музиката,

които търсят звук, различен от дигиталния.

Аналоговата култура отдавна се върна в България, коментира Маргарита Борисова от „Дюкян Меломан“, организатор на базара. „Още от около преди пет години, малко преди пандемията, включително и в световен план интересът и продажбите на грамофонни плочи достигнаха нивото отпреди  момента, в който навлезе компактдискът, тоест началото на 80-те години. Оттогава се наблюдава все по-голям растеж“, отчита тя.

Снимка: unsplash

Според нея слушането на плочи е необходимост.

Плочата е „книгата на музиката“,

защото е цялостен предмет на изкуството – не само това, което е записано вътре, самата обложка, материалите, включени за четене, предразполагат, изискват от слушателя да седне, да забави всекидневния бърз ритъм и да чуе музиката.

Това е по-скоро като ритуал и стои, по наше мнение, в основата на възраждането на интереса към плочата, смята тя и допълни, че общуването с предметния израз на културата няма как да изчезне.

От организаторите твърдят, че

плочата всъщност е най-трайният носител,

който съхранява най-добре музиката. За разлика от това, дискове, които са записвани преди 25-30 години, вече имат проблеми. „Разбира се, всеки предмет има нужда от обгрижване. Ако човек пази плочите си и има отношение към тях, те ще го надживеят“, добавят още от „Дюкян Меломан“.

Снимка: pexels

Дигиталната ера помага и допринася за по-лесно достигане до любимата музика, но често хората искат да и да я притежават на физически носител, да могат да я споделят и показват.

Маргарита Борисова разказа, че

и към компактдиска се забелязва възвръщане на интереса,

особено от страна на младите хора, които искат да имат нещо на любимия си артист, а и общуват помежду си, като си показват и разменят дискове.

Според нея всички музиканти, ако имат такава възможност, биха издали на плоча, защото това е носителят, който показва, че е най-траен, а и най-приятен за повечето хора.

„Грамофонната плоча ни дарява с мекота и топлина на звука,

която няма друг носител“, коментира тя и обясни, че музиката от грамофонна плоча, слушана на адекватна система, предлага звука, който е най-близо до живото звучене. „Можете да си организирате, ако имате хубава система и добро издание, миниконцерт у дома  – много хора го предпочитат“.

Снимка: pexels

От „Дюкян Меломан“ разказав още, че в България от години има много колекционери на плочи. „Хората, които сега започват да правят колекции, тръгват през любимите си изпълнители– „Лед цепелин“, „Куин“, „Дайър стрейтс“ и особено „Пинк флойд“  – The Dark Side of the Moon („Тъмната страна на Луната“) е един колосален

албум, който всеки иска да притежава в колекцията си“

А обложката му също е прозиведение на изкуството, направено от студио „Хипнозис“.

Актуално

Избрано за вас