Знаят ли децата какво е съвременен танц

Снимка: ХОД- Движенческа лаборатория

Знаят ли децата какво е съвременен танц

Снимка: ХОД- Движенческа лаборатория
Сподели
Знаят ли децата какво е съвременен танц?- Този въпрос ни задават от движенчесаката лаборатория „Ход“. И ще го зададат в новите си класове за най-малките и любознателни изследователи на тялото и движението в пространството. Заниманията започват от тази събота 24.2 и ще бъдат водени от Любов Жеглова.
А какво е съвременен танц? Кога се е появил? – Тези въпроси ще търсят своя отговор от децата. В предстоящите срещи в програмата децата и техните преподаватели ще разгледат
ключови примери на съвременния танц
от 20 век до днес – с различните идеи, концепции и техники.
Снимка: ХОД – движенческа лаборатория
Поредицата от лекции е подходяща както за деца, така и за техните родители. Ще бъдат представени Мърс Кънингам, който  започва да учи танц на 12-годишна възраст. След гимназията посещава в продължение на две години училището Корниш за изящни и приложни изкуства в Сиатъл, Вашингтон. Впоследствие учи в колежа „Милс“ при танцьора и хореограф Лестър Хортън и в колежа „Бенингтън“, където е поканен от Марта Греъм да се присъедини към нейната група.
Децата ще се срещнат и с биографията на
хореографа, танцьор, интерпретатор Борис Шармац.
Той е учил в Балетната школа на операта в Париж и Националната консерватория за музика и танц в Лион. Присъствието му в танца се отличава с желанието да бъде различен, да променя представите за танца и движението, да търси свой път и кредо, да реализира своя визия за съвременния танц.
Интересни факти и за личността на определяния като един от най-значимите композитори на 20 век, а понякога и като една от най-влиятелните личности на столетието – Игор Стравински, също ще бъдат представени в лекцията. Поредицата от лекции започва с безплатна въвеждаща среща на 24 февруари 2024 година от 18:00 в ХОД движенческа лаборатория.

Актуално

Избрано за вас